Matcha mind boost: jak matcha wspiera funkcje poznawcze?

ABC prawidłowego żywienia

Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą, która w ostatnich latach zyskała ogromną popularność. W niniejszym artykule zostaną omówione jej oddziaływanie na funkcje poznawcze, koncentrację, a także właściwości pobudzające.

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która w ostatnich latach zyskała światową popularność. Choć pochodzi z Japonii, teraz jest uprawiana również w Chinach i Korei [1]. Wyjątkowy proces uprawy matchy zapewnia jej niepowtarzalny skład chemiczny, smak i właściwości prozdrowotne [2, 3]. Krzewy rośliny Camellia sinensis są zacieniane matami bambusowymi przez 2−3 tygodnie przed zbiorem. Wspomniana metoda ochrony przed nasłonecznieniem wzmaga stres w roślinie i stymuluje ją do produkcji wysokich poziomów związków bioaktywnych, takich jak chlorofil czy L-teanina [4]. 
Proporcje tych składników sprawiają, że matcha posiada charakterystyczny smak „umami”, który nie jest tak wyczuwalny w innych herbatach [5]. Co więcej, zawartość kofeiny w matchy jest wyższa, ponieważ pąki i młode liście herbaciane zawierają więcej kofeiny niż dojrzałe liście. Równowaga pomiędzy wszystkimi tymi składnikami, np. teaniną, katechinami, kofeiną, decyduje o wysokiej jakości zielonej herbaty matcha. 
W przeciwieństwie do innych rodzajów herbaty, matcha spożywana jest w postaci zawiesiny zawierającej sproszkowane liście [6]. Co więcej, matcha może zawierać nawet 10-krotnie więcej składników bioaktywnych i polifenoli niż konwencjonalne zielone herbaty [7, 8].
Popularność matchy wzrosła stosunkowo niedawno. Ostatnie badania naukowe sugerują, że matcha posiada właściwości antyoksydacyjne [1, 5, 6, 8–10], pozytywnie wpływa na fu...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie; z wykształcenia biotechnolog medyczny oraz technolog żywności i żywienia; zajmuje się badaniem właściwości prozdrowotnych oraz składu fitochemicznego roślin; autorka wielu publikacji naukowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI