Matcha to sproszkowana zielona herbata, która w ostatnich latach zyskała światową popularność. Choć pochodzi z Japonii, teraz jest uprawiana również w Chinach i Korei [1]. Wyjątkowy proces uprawy matchy zapewnia jej niepowtarzalny skład chemiczny, smak i właściwości prozdrowotne [2, 3]. Krzewy rośliny Camellia sinensis są zacieniane matami bambusowymi przez 2−3 tygodnie przed zbiorem. Wspomniana metoda ochrony przed nasłonecznieniem wzmaga stres w roślinie i stymuluje ją do produkcji wysokich poziomów związków bioaktywnych, takich jak chlorofil czy L-teanina [4].
Proporcje tych składników sprawiają, że matcha posiada charakterystyczny smak „umami”, który nie jest tak wyczuwalny w innych herbatach [5]. Co więcej, zawartość kofeiny w matchy jest wyższa, ponieważ pąki i młode liście herbaciane zawierają więcej kofeiny niż dojrzałe liście. Równowaga pomiędzy wszystkimi tymi składnikami, np. teaniną, katechinami, kofeiną, decyduje o wysokiej jakości zielonej herbaty matcha.
W przeciwieństwie do innych rodzajów herbaty, matcha spożywana jest w postaci zawiesiny zawierającej sproszkowane liście [6]. Co więcej, matcha może zawierać nawet 10-krotnie więcej składników bioaktywnych i polifenoli niż konwencjonalne zielone herbaty [7, 8].
Popularność matchy wzrosła stosunkowo niedawno. Ostatnie badania naukowe sugerują, że matcha posiada właściwości antyoksydacyjne [1, 5, 6, 8–10], pozytywnie wpływa na fu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!