Likopen: korzyści zdrowotne i najlepsze źródła w żywności

ABC prawidłowego żywienia

Likopen należy do rodziny barwników karotenoidowych i jest uznawany za jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy. Karotenoidy z kolei to grupa barwników rozpuszczalnych w tłuszczach, która odpowiada za barwę różnych roślin, owoców i warzyw. Barwniki te nie nadają żywności jedynie kolorytu, ale oddziałują też na zdrowie i kondycję organizmu. Wśród karotenoidów największą uwagę badaczy zwraca likopen i β-karoten. Badania naukowe wykazują pozytywne działanie likopenu na organizm, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, promujące płodność i wiele innych [1]. 

Źródła i biodostępność likopenu

Organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować likopenu, dlatego też związek musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem lub w postaci suplementu. Likopen jest obecny w wielu produktach, a ważnym jego źródłem są czerwone owoce i warzywa. Występuje m.in. w pomidorach, różowych grejpfrutach, arbuzach, gujawie, a także w nasionach i skórkach m.in. melonów Kalahari, moreli, papai, winogrona czerwonego, dyni i owoców dzikiej róży. W diecie europejskiej najważniejszym jego źródłem są pomidory, które dodatkowo zawierają karotenoidy, witaminy C i K, błonnik, węglowodany, a także mikro- i makroelementy: żelazo, magnez, fosfor, potas i selen. Likopen jest dostępny także w przetworzonych produktach pomidorowych takich jak: koncentrat pomidorowy, ketchup, sosy i zupy [2]. 
Likopen – jako substancja rozpuszczalna w tłuszczach – powinien być spożywany wraz z dietetycznymi źródłami tłuszczu zwiększającymi biodostępność tego składnika. Na zaw...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.; technolog żywności, adiunkt w Zakładzie Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rzeszowskiego; członek Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

    mgr inż.; technolog żywności, doktorantka Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego; członek Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI