Etykieta Nutri-Score pomoże w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych?

ABC prawidłowego żywienia

Choroby przewlekłe, takie jak choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzyca, stanowią poważny problem dla zdrowia publicznego wielu krajów europejskich. Jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju tych dolegliwości jest dieta o niskiej jakości, bogata w wysokoprzetworzone produkty, które w wyniku długotrwałej obróbki często zostają pozbawione cennych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, w których miejsce pojawiają się rafinowane węglowodany oraz tłuszcze nasycone. 

Umieszczenie etykiety wykorzystującej oznaczenia Nutri-Score na opakowaniach żywności już niedługo może okazać się skutecznym narzędziem do poprawy jakości codziennej diety mieszkańców krajów europejskich, w tym również Polski.

Czym jest skala Nutri-Score?

Nutri-Score to system etykietowania żywności, który opiera się na wykorzystaniu kolorowej, pięciostopniowej skali, składającej się z pięciu liter (A–E). Skala Nutri-Score wykorzystuje pięć kolorów, które są przypisane poszczególnym literom – od zielonego, przez żółty, pomarańczowy, aż do czerwonego. Zastosowanie kolorów do oznakowania ma na celu ułatwienie dokonania wyboru pomiędzy produktami spożywczymi, z uwagi na ich skład i zawartość składników odżywczych [1].

POLECAMY

Sposób wyliczania wyniku Nutri-Score dla poszczególnych grup żywności

Nutri-Score jest obliczany na podstawie wartości odżywczej w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml danego produktu. Posługując się kryterium zaproponowanym przez Brytyjską Agencję Żywności (Food Standards Agency – FSA), skład ten początkowo ocenia się pod względem zawartości składników (od 0 do 10 punktów), które rekomenduje się ograniczyć w diecie, tj. liczba kalorii (kcal), cukry (g), nasycone kwasy tłuszczowe (g) i sód (mg). Pod uwagę brany jest również skład jakościowy produktu, w tym procentowa ilość składników (od 0 do -5 punktów za każdy), na których powinna zostać oparta zrównoważona dieta, tj. owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy oraz źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich czy oliwa z oliwek), a także zawartość błonnika pokarmowego (g) oraz białka (g) – rys. 1 [1, 2]. 

Rys. 1. Proces postępowania podczas obliczania wartości Nutri-Score dla poszczególnych grup żywności. 
Ikonografika pochodzi z „Evaluation scheme. Source: FA...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI