Brzoza i jej bioaktywne składniki

ABC prawidłowego żywienia

(…) brzoza srebrnobiała,
Która tym się słynna stała,
Że ma sok pod korą słodki.

Jan Brzechwa, Poszła w las nauka

POLECAMY

W poprzednim numerze pisałam o betulinie, składniku izolowanym z kory brzozy. Dziś przybliżę pozostałe, równie cenne składniki pozyskiwane z brzozy. 
Brzoza rośnie głównie na półkuli północnej, w strefie klimatu umiarkowanego, ale nie tylko. W Polsce stanowi trzeci co do częstości występowania gatunek po sośnie i dębie. W wielu językach europejskich nazwa brzozy wywodzona jest od podstawy „b(h)erHk” łączonej ze znaczeniem „świecić”, „błyszczeć”, co odnosi się do białej barwy kory drzewa [1]. 
Brzoza dostarcza bardzo wielu surowców zielarskich, m.in. liście (Betulae folium), młode pączki brzozowe (Betulae gemmae), które zbiera się łącznie z młodymi, jeszcze lepkimi liśćmi. Najbardziej znanym jest chyba jednak sok (Succus Betulae recens) pozyskiwany wiosną z pni i gałęzi. Z kory i drewna brzozowego można pozyskiwać olejek brzozowy (Oleum Betulae), a w procesie suchej destylacji z drewna, kory i korzeni - dziegieć (Pix betulina). Surowcem zielarskim jest także pasożytujący na brzozowy...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr n. med. Wyższa Szkoła Medyczna w Białymstoku, fizjolog, nauczyciel akademicki. Od 20 lat prowadzi badania naukowe. Kilka ostatnich lat poświęciła na tworzenie środków przyspieszających gojenie ran  i kompozycji suplementów diety

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI