Równowaga redoks a siła układu odpornościowego
Nasze organizmy są pod wpływem wielu czynników stresujących, co przyczynia się do powstawania przewlekłego stanu zapalnego o niewielkim natężeniu w organizmie [4, 5]. Za powstawanie stanu zapalnego odpowiadają m.in. niektóre interleukiny, TNF-alfa (tumor necrosis factor α – czynnik martwicy nowotworów), których produkcja podlega regulacji przez wiele czynników, w tym składników pokarmowych i mikrobioty jelitowej [8–10]. Im więcej cytokin przeciwzapalnych, tym mniejsze ryzyko powstania chorób autoimmunologicznych, neurodegeneracyjnych, alergii, nowotworów czy chorób serca [6, 7, 11]. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) także będzie wpływać na profil cytokin i tym samym równowagę przeciwzapalną [12].
Dieta przeciwzapalna ma za zadanie wspierać organizm w usuwaniu bądź neutralizowaniu związków (głównie reaktywnych form tlenu – RFT), które niszczą struktury biologiczne. Wolne rodniki, które są odpowiedzialne za m.in. peroksydację lipidów, utlenianie białek, witamin są przyczyną powstawania stanów zapalnych i chorób [4]. Z drugiej strony są one niezbędne m.in. w procesie fagocytozy patogenów, RFT są także wytwarzane przez fibroblasty czy komórki mięśni gładkich [5], a także jako skutek uboczny podczas produkcji adenozynotrifosforanu (ATP – nośnika energii) – w procesie jego syntezy ok. 1% tlenu nie zostaje zredukowany, powodując powstawanie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!