Żywienie osób starszych w nieswoistych chorobach zapalnych jelit okiem dietetyka

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Streszczenie
Dieta i styl życia są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowia we wszystkich grupach wiekowych, ale dla zdrowego procesu starzenia się mają szczególne znaczenie. Obserwuje się bezpośredni związek między nawykami żywieniowymi a stanem zdrowia i śmiertelnością. Późna dorosłość jest nazywana okresem krytycznym dla prawidłowego żywienia, ponieważ na tym etapie życia częściej pojawiają się choroby przewlekłe, a konsekwencje zmiany diety są szybciej zauważalne. Nieswoista choroba zapalna jelit (NChZJ) jest dużym problemem zdrowotnym, a jego skala wciąż rośnie. Coraz więcej wiadomo na temat czynników środowiskowych, które są odpowiedzialne za rozwój choroby. Wyróżnić tu można czynniki związane z żywieniem. U wielu chorych na NChZJ często obserwuje się niedowagę, u części z nich również niedokrwistość (anemię). Im większe niedożywienie, tym trudniejsze leczenie oraz wolniejsze wchodzenie w remisję i trudniejsze jej utrzymanie. Jelito objęte stanem zapalnym gorzej wchłania składniki pokarmowe, wywołując lub pogłębiając niedobory żywieniowe. Rola prawidłowej diety i wzrost świadomości seniorów w tej kwestii wydają się zatem nieocenione. 
Słowa kluczowe: żywienie osób starszych, nieswoiste choroby zapalne jelit u osób starszych, rola diety w NChZJ
Abstract 
Diet and lifestyle are extremely important for maintaining health in all age groups, but for a healthy aging process, they are of particular importance. There is a direct correlation between eating habits and health status and mortality. The period of late adulthood is referred to as critical for proper nutrition, because at this stage of life chronic diseases appear more often and the consequences of changing the diet are more quickly noticeable. Inflammatory bowel disease is a problem that continues to grow in scale. More and more is known about the environmental factors that are responsible for the development of the disease. Factors related to nutrition can be distinguished here. Many patients with inflammatory bowel disease (IBD) are often underweight, and some of them are anaemia. The greater the malnutrition, the more difficult it is to treat and the slower it is to enter and maintain remission. The inflamed intestine absorbs various nutrients less well, causing or worsening nutritional deficiencies. Therefore, the role of a proper diet and the increase in the awareness of seniors in this matter seems invaluable.
Keywords: nutrition of the elderly, nutritional deficiencies, the role of diet in NChZJ

Ogólne zasady żywienia osób w podeszłym wieku 


Niejednorodność grupy osób w podeszłym wieku oraz różne problemy zdrowotne powodują trudności w opracowaniu uniwersalnych zaleceń dietetycznych dla tego okresu życia. Trudno stworzyć model żywienia akceptowany przez tę grupę ludzi, który jednocześnie byłby optymalny pod względem ekonomicznym, smakowym i zwyczajowym oraz pozwalałby zrealizować wszystkie zalecenia racjonalnego żywienia [1]. Można przyjąć kilka podstawowych zasad, które opisują jak powinno wyglądać żywienie osób w podeszłym wieku. Osoby starsze powinny m.in.: spożywać codziennie różnorodne produkty spożywcze, zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobi i błonnika pokarmowego, zmniejszyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru i soli, ograniczyć spożycie alkoholu, kontrolować masę ciała i zwiększyć aktywność fizyczną [2]. Chociaż zbilansowana dieta wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób przewlekłych, osoby starsze mają tendencję do stosowania mniej wartościowej diety niż w przeszłości. Strategie zdrowia publicznego mogą i powinny promować pożądane wzorce żywieniowe w tej populacji [3]. Przedstawiona poniżej piramida zdrowego żywienia przeznaczona dla osób starszych zwraca uwagę na istotne kwestie, które mogą być pomocne w utrzymaniu zdrowych nawyków [4].


Zaprezentowana piramida to najbardziej ogólne i najprostsze przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na pomyślne starzenie się. To graficzny zapis optymalnych proporcji grup produktów spożywczych niezbędnych w codziennej diecie. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstotliwość spożycia produktów z danej grupy żywności. U wielu osób z chorobami przewlekłymi (np. otyłość, cuk...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI