Żywienie i ruch jako podstawa zdrowia

ABC prawidłowego żywienia

Żywienie jest nieodłącznym elementem naszego życia. To, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, kondycję, wygląd. Wiedza w zakresie zdrowego odżywiania stale się poszerza, a świadomość społeczeństwa w tej kwestii znacznie wzrasta. Odpowiedni sposób żywienia od najmłodszych lat ma ogromne znaczenie w wieku dorosłym. Przeprowadzone badania wykazały, że błędy żywieniowe pojawiające się w diecie dzieci już w wieku przedszkolnym polegają między innymi na braku regularności posiłków i nieodpowiednim doborze składników pokarmowych. Wyróżniamy kilka głównych składników odżywczych, jak: białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy – ze względu na to, jakie funkcje pełnią. Aktywność fizyczna już od dłuższego czasu jest postrzegana jako droga do poprawy zdrowia i samopoczucia, a także kondycji psychicznej. W połączeniu z odpowiednim odżywieniem organizmu może stanowić przepis na „długowieczność”.

Żywienie jest nieodłącznym elementem naszego życia. To, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, kondycję, wygląd. Jedzenie często stanowi część tradycji i celebracji różnego rodzaju okazji i świąt. W zależności od pory roku można zauważyć różnice w naszych jadłospisach wynikające z sezonowości poszczególnych produktów, temperatury, pogody i wielu innych czynników.
W zależności od pochodzenia, regionu, kultury, religii czy trybu życia rodzaje potraw oraz sposób ich spożywania i przygotowywania mogą się znacznie różnić.
Moda na zdrowie istnieje nie od dziś, ale stale poszerza się nasza wiedza w kontekście prawidłowego odżywienia organizmu w różnych grupach społecznych, wiekowych.
Odpowiedni sposób żywienia od najmłodszych lat ma ogromne znaczenie w wieku dorosłym. Żywienie optymalizuje rozwój i wszelkie procesy, jakie podczas niego zachodzą, a także jest czynnikiem prewencji chorób cywilizacyjnych i dietozależnych. Nawyki żywieniowe ukształtowane przez środowisko rodzinne oraz przedszkolne, szkolne i rówieśnicze mają wpływ na żywienie się w późniejszych latach życia [1]. 
Przeprowadzone badania wykazały, że błędy żywieniowe pojawiające się w diecie dzieci już w wieku przedszkolnym polegają między innymi na braku regularności posiłków i nieodpowiednim doborze składników pokarmowych (zbyt mało pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców, warzyw) przy jednoczesnej wysokiej podaży słodyczy i produktów wysokoprzetworzonych [2]. Dl...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    magister na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka, zawodowa tancerka oraz trener tańca. Miłośniczka aktywnego i zdrowego trybu życia oraz pozytywnego nastawienia

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI