Żywienie jest nieodłącznym elementem naszego życia. To, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie, kondycję, wygląd. Jedzenie często stanowi część tradycji i celebracji różnego rodzaju okazji i świąt. W zależności od pory roku można zauważyć różnice w naszych jadłospisach wynikające z sezonowości poszczególnych produktów, temperatury, pogody i wielu innych czynników.
W zależności od pochodzenia, regionu, kultury, religii czy trybu życia rodzaje potraw oraz sposób ich spożywania i przygotowywania mogą się znacznie różnić.
Moda na zdrowie istnieje nie od dziś, ale stale poszerza się nasza wiedza w kontekście prawidłowego odżywienia organizmu w różnych grupach społecznych, wiekowych.
Odpowiedni sposób żywienia od najmłodszych lat ma ogromne znaczenie w wieku dorosłym. Żywienie optymalizuje rozwój i wszelkie procesy, jakie podczas niego zachodzą, a także jest czynnikiem prewencji chorób cywilizacyjnych i dietozależnych. Nawyki żywieniowe ukształtowane przez środowisko rodzinne oraz przedszkolne, szkolne i rówieśnicze mają wpływ na żywienie się w późniejszych latach życia [1].
Przeprowadzone badania wykazały, że błędy żywieniowe pojawiające się w diecie dzieci już w wieku przedszkolnym polegają między innymi na braku regularności posiłków i nieodpowiednim doborze składników pokarmowych (zbyt mało pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców, warzyw) przy jednoczesnej wysokiej podaży słodyczy i produktów wysokoprzetworzonych [2]. Dl...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!