Woda pitna stanowi podstawę nawodnienia szczególnie w upalne, letnie dni lub podczas wysiłku fizycznego. Natomiast w chłodniejsze, zimowe dni, a tym bardziej teraz, w dobie pandemii, kiedy większość czasu spędza się w domu, ten element stylu życia schodzi na drugi plan. Czy organizm człowieka rzeczywiście potrzebuje w tym okresie mniej wody? Czy może to sezonowy, nieprawidłowy nawyk żywieniowy?
Woda, obok makroskładników, składników mineralnych i witamin, stanowi jeden z podstawowych elementów racjonalnego żywienia. W organizmie człowieka pełni wiele istotnych biologicznie funkcji: stanowi środowisko wielu procesów metabolicznych, umożliwia wewnątrzustrojowy transport substancji odżywczych czy różnego rodzaju hormonów, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową oraz reguluje temperaturę ciała. Prawidłowe nawodnienie warunkuje optymalne funkcjonowanie organizmu człowieka (w każdym wieku) zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej. Woda to jedyny składnik odżywczy, którego niedobór w ciągu kilku dni stanowi bezpośrednie zagrożenie życia człowieka (dorosły człowiek bez wody pitnej może przeżyć ok. 3–5 dni) [1, 2].
Źródła wody w organizmie człowieka
Woda niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka pochodzi ze źródła zewnętrznego, czyli z diety, oraz ze źródła wewnętrznego, a mianowicie z przemian metabolicz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!