Źródła i biodostępność kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie roślinnej z uwzględnieniem doboru odpowiedniej suplementacji

Suplementy

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) są nieobecne w dietach wegańskich, a w dietach wegetariańskich występują w ograniczonych ilościach. Diety roślinne kojarzą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, ale jeśli są nieodpowiednio zaplanowane, niosą ze sobą ryzyko niedoboru mikroelementów. Można je skutecznie zmniejszyć poprzez suplementację, ale wymaga to świadomości i kompetencji specjalisty. Produkty roślinne dostarczające kwas α-linolenowy (ALA) charakteryzują się niską biodostępnością i konwersją do EPA i DHA. Ponieważ oleje z alg mogą bezpośrednio dostarczać EPA i DHA (podobnie jak olej rybny), są one najcenniejsze w poprawie stanu EPA i DHA w organizmie. 
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3) w postaci EPA i DHA, występujących głównie w tłustych rybach, zapewnia liczne korzyści zdrowotne, jednak nadal brakuje jasnych zaleceń dotyczących konkretnych alternatyw pochodzenia roślinnego, odpowiednich dla wegetarian i wegan. Osoby na dietach roślinnych powinny dążyć do zmniejszenia poziomu kwasów tłuszczowych omega-6 (n-6) w diecie, szczególnie jeśli ALA jest głównym źródłem n-3 w diecie. Regularne spożywanie gotowych suplementów EPA i DHA ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnego indeksu omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to najważniejsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Ich odpowiedni udział w diecie stanowi kluczowy element w prewencji i leczeniu wielu schorzeń oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przede wszystkim zmniejszać stan zapalny, któremu coraz częściej przypisuje się udział w progresji większości schorzeń, w tym chorób metabolicznych, szczególnie chorób układu krążenia. Kwasy tłuszczowe omega-3 dodatkowo mogą obniżać stężenie trójglicerydów we krwi, a nawet ryzyko demencji poprzez wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz funkcje poznawcze [1–4].
Najbardziej znanymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są olej rybny i tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Dlatego zaspokojenie zapotrzebowania na te składniki może stanowić wyzwanie dla wegan, wegetarian, a także dla tych, którzy nie spożywają ryb z różnych względów. Ponieważ zasoby rybne kurczą się z biegiem czasu, ważna może okazać się ochrona łowisk w krajach rozwijających się i pozyskiwanie kwasów tłuszczowych omega-3 z mikroalg lub genetycznie zmodyfikowanych źródeł roślinnych [5].
Spośród trzech głównych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3, żywność roślinna (np. siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia i inne opisane w dalszej części artykułu) zazwyczaj zawiera tylko kwas α-linolenowy (ALA). Nie jest on jednak tak aktywny w organizmie i musi zostać przekształcony w dwie inne formy kwasów tłuszczowych omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) – aby zapewnić te same korzyści zdrowotne [6]. Zdolność organizmu do konw...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Dr n. o zdr. Hanna Stolińska - Dietetyk kliniczny. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie prowadzi własny gabinet. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne, między innymi: insulinooporność, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, choroby stawów, zaburzenia lipidowe, osteoporoza, choroby jelit oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi również szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla dzieci, rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Bierze udział w programach i projektach naukowo- badawczych. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne, i radiowe oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI