Kwasy tłuszczowe omega-3 to najważniejsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Ich odpowiedni udział w diecie stanowi kluczowy element w prewencji i leczeniu wielu schorzeń oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przede wszystkim zmniejszać stan zapalny, któremu coraz częściej przypisuje się udział w progresji większości schorzeń, w tym chorób metabolicznych, szczególnie chorób układu krążenia. Kwasy tłuszczowe omega-3 dodatkowo mogą obniżać stężenie trójglicerydów we krwi, a nawet ryzyko demencji poprzez wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz funkcje poznawcze [1–4].
Najbardziej znanymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są olej rybny i tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Dlatego zaspokojenie zapotrzebowania na te składniki może stanowić wyzwanie dla wegan, wegetarian, a także dla tych, którzy nie spożywają ryb z różnych względów. Ponieważ zasoby rybne kurczą się z biegiem czasu, ważna może okazać się ochrona łowisk w krajach rozwijających się i pozyskiwanie kwasów tłuszczowych omega-3 z mikroalg lub genetycznie zmodyfikowanych źródeł roślinnych [5].
Spośród trzech głównych rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3, żywność roślinna (np. siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia i inne opisane w dalszej części artykułu) zazwyczaj zawiera tylko kwas α-linolenowy (ALA). Nie jest on jednak tak aktywny w organizmie i musi zostać przekształcony w dwie inne formy kwasów tłuszczowych omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) – aby zapewnić te same korzyści zdrowotne [6]. Zdolność organizmu do konw...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!