Kwas alfa-liponowy (kwas 1,2-ditiolano-3-pentanowy, lipoic acid – LA) jest naturalnie występującym w przyrodzie związkiem chemicznym silnie zaangażowanym w metabolizmie energetycznym mitochondriów. Jest obecny w świecie zwierzęcym i roślinnym, zarówno w komórkach prokariotycznych, jak i eukariotycznych.
Zapraszamy również do wzięcia udziału w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert "Dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych 2024"!
Z względu na fakt, że składnik ten może być syntetyzowany w naszym organizmie (w mitochondriach, z udziałem aminokwasu – cysteiny i kwasu oktanowego), nie jest uznawany za witaminę. Jednakże, co ciekawe, pod względem strukturalnym przypomina witaminy z grupy B i uważa się go za substancję witaminopodobną [1, 2]. Kwas alfa-liponowy został odkryty (1937 r.) i po raz pierwszy wyizolowany (1957 r.) w czasach odkryć właśnie witamin [3]. Związek ten uznano za składnik o szerokich właściwościach zdrowotnych, o których wspomniano w dalszej części artykułu.
POLECAMY
Dwie formy kwasu alfa-liponowego
Kwas alfa-liponowy występuje w postaci dwóch enancjomerów – R-enancjomeru i S-enancjomeru. Jednakże naturalnie kwas alfa-liponowy jest obecny w formie R [4]. Warto jedynie nadmienić, że u ludzi przyswajalność tego związku szacuje się na poziomie 20–40%, przy czym lepiej przyswajalny...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!