Zimowa „apteczka” – suplementy diety na odporność

Suplementy

W październikowo-listopadowym numerze „Food Forum” [5(39)/2020] przedstawiono podstawowe składniki o działaniu bioaktywnym niezaprzeczalnie wpływające na odporność, z kolei w niniejszym wydaniu „jesienna”, a dokładniej „zimowa” apteczka zostanie poszerzona o kolejne substancje i produkty o właściwościach immunomodulujących. Zatem w jakie surowce czy produkty spożywcze warto wzbogacić swój codzienny jadłospis, by móc cieszyć się prawidłową odpornością na czynniki infekcyjne? Informacje dotyczące potencjalnych immunoskładników zostały zamieszczone w tab. 1. 
 

Tabela 1. „Zimowa apteczka”
Produkt Składnik bioaktywny Działanie Zalecenia suplementacyjne
Retinol (witamina A)
i karotenoidy
  • Najbardziej aktywną formą retinoidów jest kwas retinowy, który powstaje w organizmie na drodze utleniania zarówno z retinolu, jak i β-karotenu [3]
  • Wpływa na proliferację (namnażanie) i różnicowanie limfocytów T
  • Poprawia funkcję układu oddechowego
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne
  • Witamina A naturalnie występuje w produktach zwierzęcych: mięso, ryby, jaja
  • Karotenoidy występują w pokarmach roślinnych, np. marchew, bataty, papryka, jarmuż
  • Doustna suplementacja diety witami...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI