W ciągu całego życia do naszego organizmu trafia około 20–30 t pokarmu, a nie od dzisiaj wiadomo, iż występuje wysoka korelacja pomiędzy pożywieniem a zdrowiem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od pięciu do ośmiu porcji (ok. 500 g) owoców i warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych oraz innych chorób dietozależnych. Ponadto dieta bogata w warzywa i owoce jest źródłem niezbędnych witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, pektyn, kwasów organicznych, dobrze przyswajalnych cukrów oraz związków bioaktywnych wykazujących udowodniony naukowo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka [1, 2, 3]. Ich dodatkowym atutem jest smakowitość, soczystość, świeżość, łatwość w gaszeniu pragnienia oraz stosunkowo łatwa dostępność większości gatunków przez cały rok.
Zbiór owoców jagodowych takich jak truskawki, maliny czy jeżyny, a także ogórków, rzodkiewek i cukinii odbywa się najczęściej w miesiącach letnich począwszy od maja do września, w zależności od gatunku i odmiany. Zarówno owoce, jak i warzywa wykazują silne działanie przeciwutleniające, wynikające głównie z obecności polifenoli, witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego [4].
Wartość odżywczą truskawek, malin i jeżyn przedstawiono w tab. 1, a ogórków, rzodkiewek i cukinii w tab. 2.
Składniki/Surowce | Owoce (w 100 g ś.m.) | |||
Truskawka | Malina | Jeżyna | ||
Energia [kcal] | 32–53 | 42–52 | 43–49 | |
Białko [g] | 0,6–1,1 | 1,2–1,3 | 1,0–1,5 | |
Tłuszcz [g] | 0... |