Zdrowie na talerzu, czyli właściwości prozdrowotne owoców i warzyw sezonowych

ABC prawidłowego żywienia

W ciągu całego życia do naszego organizmu trafia około 20–30 t pokarmu, a nie od dzisiaj wiadomo, iż występuje wysoka korelacja pomiędzy pożywieniem a zdrowiem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie od pięciu do ośmiu porcji (ok. 500 g) owoców i warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych oraz innych chorób dietozależnych. Ponadto dieta bogata w warzywa i owoce jest źródłem niezbędnych witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, pektyn, kwasów organicznych, dobrze przyswajalnych cukrów oraz związków bioaktywnych wykazujących udowodniony naukowo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka [1, 2, 3]. Ich dodatkowym atutem jest smakowitość, soczystość, świeżość, łatwość w gaszeniu pragnienia oraz stosunkowo łatwa dostępność większości gatunków przez cały rok.
Zbiór owoców jagodowych takich jak truskawki, maliny czy jeżyny, a także ogórków, rzodkiewek i cukinii odbywa się najczęściej w miesiącach letnich począwszy od maja do września, w zależności od gatunku i odmiany. Zarówno owoce, jak i warzywa wykazują silne działanie przeciwutleniające, wynikające głównie z obecności polifenoli, witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego [4]. 
Wartość odżywczą truskawek, malin i jeżyn przedstawiono w tab. 1, a ogórków, rzodkiewek i cukinii w tab. 2.

Tabela 1. Wartość odżywcza truskawek, malin i jeżyn
Składniki/Surowce Owoce (w 100 g ś.m.)
Truskawka Malina Jeżyna
Energia [kcal] 32–53 42–52 43–49
Białko [g] 0,6–1,1 1,2–1,3 1,0–1,5
Tłuszcz [g] 0...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr inż.; technolog żywności, doktorantka Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego; członek Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI