Gruszka aligatora, smaczliwka, Persea americana – pod tymi nazwami kryje się awokado. Cenione nie tylko ze względu na szczególne walory kulinarne, ale przede wszystkim wyjątkowe właściwości zdrowotne wynikające z niespotykanego jak na owoc składu – niskiej zawartości węglowodanów i białek, wysokiej tłuszczu, z którego pozyskiwany jest drogocenny olej, i wielu składników bioaktywnych. Słowem skarb w skórze aligatora [1].
Tradycja uprawy awokado zaczęła się w Ameryce Północnej ok. 6000 lat temu. Obecnie uprawia się wiele odmian, z których pozyskuje się wysokiej jakości miąższ, olej, błonnik pokarmowy oraz karmę dla zwierząt. W trosce o środowisko naturalne wykorzystywane są nowoczesne metody tłoczenia oleju na zimno z wcześniej wysuszonego miękiszu. Aby uzyskać stabilną zielonkawo-złotą barwę oleju oraz nasilić jego potencjał pro-zdrowotny, wykorzystuje się karotenoidy oraz chlorofil pozyskiwane ze skór oddzielanych podczas obróbki [2, 3].
Odmiany awokado Hass zaliczane są do najwydatniejszych pod względem zawartości tłuszczów działających hipotensyjnie, przeciwcukrzycowo, hipolipemizująco, antyoksydacyjnie oraz kardioprotekcyjnie [3–5].
W zależności od fazy dojrzałości pojedyncza smaczliwka może zawierać nawet do 30% tłuszczu składającego się w większości z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA, zwłaszcza oleinowego, dzięki czemu olej z a...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!