Zdrowe tłuszcze w diecie – olej z awokado

ABC prawidłowego żywienia

Gruszka aligatora, smaczliwka, Persea americana – pod tymi nazwami kryje się awokado. Cenione nie tylko ze względu na szczególne walory kulinarne, ale przede wszystkim wyjątkowe właściwości zdrowotne wynikające z niespotykanego jak na owoc składu – niskiej zawartości węglowodanów i białek, wysokiej tłuszczu, z którego pozyskiwany jest drogocenny olej, i wielu składników bioaktywnych. Słowem skarb w skórze aligatora [1]. 
Tradycja uprawy awokado zaczęła się w Ameryce Północnej ok. 6000 lat temu. Obecnie uprawia się wiele odmian, z których pozyskuje się wysokiej jakości miąższ, olej, błonnik pokarmowy oraz karmę dla zwierząt. W trosce o środowisko naturalne wykorzystywane są nowoczesne metody tłoczenia oleju na zimno z wcześniej wysuszonego miękiszu. Aby uzyskać stabilną zielonkawo-złotą barwę oleju oraz nasilić jego potencjał pro-zdrowotny, wykorzystuje się karotenoidy oraz chlorofil pozyskiwane ze skór oddzielanych podczas obróbki [2, 3]. 
Odmiany awokado Hass zaliczane są do najwydatniejszych pod względem zawartości tłuszczów działających hipotensyjnie, przeciwcukrzycowo, hipolipemizująco, antyoksydacyjnie oraz kardioprotekcyjnie [3–5]. 
W zależności od fazy dojrzałości pojedyncza smaczliwka może zawierać nawet do 30% tłuszczu składającego się w większości z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA, zwłaszcza oleinowego, dzięki czemu olej z a...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie na kierunku dietetyka, 
    na co dzień pracownik laboratorium aplikacyjnego firmy Hortimex, w którym testuje praktyczne zastosowanie receptur innowacyjnych produktów spożywczych 

    Adres e-mail: aleksandra.kurkiewicz@o2.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI