Zastosowanie oleju rzepakowego w świątecznych wypiekach

ABC prawidłowego żywienia

Ciasta przygotowywane na oleju rzepakowym cieszą się rosnącą popularnością wśród osób szukających prostych, smacznych i zdrowych rozwiązań. Zastosowanie go w wypiekach przynosi wiele korzyści, zarówno w kwestii smaku, jak i trwałości. Takie ciasta są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale także dłużej pozostają świeże i wilgotne, a często nawet bardziej delikatne oraz miękkie, niż te na maśle.

Olej rzepakowy sprawia także, że wypieki są zdrowsze i bardziej przyjazne dla wegetarian. Zamiast tłuszczu zwierzęcego, w oleju rzepakowym znajdziemy cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm, wspierając zdrowie serca i działając przeciwzapalnie. Dodatkowo w dobie wzrastających cen masła, olej rzepakowy staje się ekonomiczną alternatywą, której zastosowanie w kuchni może pozytywnie wpłynąć na nasz budżet domowy. Ponadto dzięki swojemu neutralnemu smakowi, olej rzepakowy nie zmienia charakterystyki wypieku, zachowując jego tradycyjny smak i aromat. 

Świąteczne ciasto marchewkowe

POLECAMY

Składniki

  • 2 szklanki startej marchewki (około 2–3 średnie marchewki)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (opcjonalnie dla lepszego smaku)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżecz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI