Olej rzepakowy sprawia także, że wypieki są zdrowsze i bardziej przyjazne dla wegetarian. Zamiast tłuszczu zwierzęcego, w oleju rzepakowym znajdziemy cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm, wspierając zdrowie serca i działając przeciwzapalnie. Dodatkowo w dobie wzrastających cen masła, olej rzepakowy staje się ekonomiczną alternatywą, której zastosowanie w kuchni może pozytywnie wpłynąć na nasz budżet domowy. Ponadto dzięki swojemu neutralnemu smakowi, olej rzepakowy nie zmienia charakterystyki wypieku, zachowując jego tradycyjny smak i aromat.
Świąteczne ciasto marchewkowe
POLECAMY
Składniki
- 2 szklanki startej marchewki (około 2–3 średnie marchewki)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (opcjonalnie dla lepszego smaku)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżecz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!