Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych olejów w Polsce – głównie z tego powodu, że świetnie nadaje się do smażenia. Większość z nas po prostu nie zdaje sobie sprawy z wartości odżywczej oleju rzepakowego.
Składniki oleju rzepakowego
Olej rzepakowy można znaleźć w każdym sklepie, jest tańszy niż oliwa z oliwek czy inne oleje, takie jak olej z pestek winogron czy olej z wiesiołka. Sięgamy po niego niemal odruchowo, tak naprawdę nie wiedząc, że ma prozdrowotne właściwości. Co więcej – dzięki zawartym w nim składnikom – znajduje zastosowanie w prewencji chorób nowotworowych. Sprawdźmy zatem, co się w nim znajduje.
POLECAMY
- kwasy tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe (ang. unsaturated fatty acids, USFA) przynoszą bardzo wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Te, o których mówi się najczęściej w kontekście zdrowia, to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ang. polyunsaturated fatty acids, PUFA), które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Z tego powodu decydując się na zakup oleju do zastosowania w kuchni, warto kierować się jego wartością odżywczą. Powinniśmy sięgać po oleje zawierające duże ilości PUFA, takie jak właśnie olej rzepakowy. Jest on bogaty...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!