Zastosowanie oleju rzepakowego w profilaktyce chorób nowotworowych

ABC prawidłowego żywienia

Olej rzepakowy jest naprawdę wartościowym składnikiem naszej codziennej diety. Ze względu na to, że zawiera szereg substancji o działaniu prozdrowotnym, może być nawet przydatny w profilaktyce chorób nowotworowych, których na świecie jest bardzo dużo. W samym 2018 roku zmarło 10 milionów osób z powodu chorób nowotworowych, a u 1 na 5 osób rozwinie się nowotwór przed 75. r.ż. [24, 25].

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych olejów w Polsce – głównie z tego powodu, że świetnie nadaje się do smażenia. Większość z nas po prostu nie zdaje sobie sprawy z wartości odżywczej oleju rzepakowego.

Składniki oleju rzepakowego

Olej rzepakowy można znaleźć w każdym sklepie, jest tańszy niż oliwa z oliwek czy inne oleje, takie jak olej z pestek winogron czy olej z wiesiołka. Sięgamy po niego niemal odruchowo, tak naprawdę nie wiedząc, że ma prozdrowotne właściwości. Co więcej – dzięki zawartym w nim składnikom – znajduje zastosowanie w prewencji chorób nowotworowych. Sprawdźmy zatem, co się w nim znajduje.

POLECAMY

  • kwasy tłuszczowe 
     

Nienasycone kwasy tłuszczowe (ang. unsaturated fatty acids, USFA) przynoszą bardzo wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Te, o których mówi się najczęściej w kontekście zdrowia, to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ang. polyunsaturated fatty acids, PUFA), które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Z tego powodu decydując się na zakup oleju do zastosowania w kuchni, warto kierować się jego wartością odżywczą. Powinniśmy sięgać po oleje zawierające duże ilości PUFA, takie jak właśnie olej rzepakowy. Jest on bogaty...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyk kliniczny, www.facebook.com/hitthefat absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, propagatorka zdrowego stylu życia, prowadząca portal o zdrowym żywieniu Hit The Fat zawierający smaczne i zdrowe przepisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI