Zasady suplementacji witaminą D

Suplementy

Witamina D należy do grupy prohormonów. W 90% jest syntetyzowana w skórze w wyniku ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Na proces jej powstania ma wpływ kilka czynników, m.in. szerokość geograficzna, wiek, masa ciała, pigmentacja skóry, pora roku oraz pora dnia. Niedobór witaminy D w populacji polskiej jest powszechnym zjawiskiem. O prawidłową podaż witaminy D powinny zadbać przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży, a także osoby w wieku podeszłym. Jej dawka powinna być dobrana indywidualnie przez specjalistę i wynosić od 400 do 2000 IU/dzień.

Witamina D to związek należący do prohormonów. Jest zaliczana do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyróżniono jej dwie podstawowe formy chemiczne: cholekalcyferol, który występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz ergokalcyferol, którego obecność stwierdzono w tkankach roślinnych, grzybach i drożdżach. Witamina D w ponad 90% jest syntetyzowana w wyniku ekspozycji na promienie słoneczne. Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na proces jej powstawania, takie jak szerokość geograficzna, pora dnia, pora roku, masa ciała, wiek, pigmentacja skóry, a także stopień nasłonecznienia [1]. Występuje także w niewielkich ilościach w produktach spożywczych. Źródła witaminy D w pożywieniu przedstawiono w tab. 1 [2].
Witamina D jest związkiem o działaniu plejotropowym, co oznacza, że jej prawidłowa podaż wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym m.in. układu kostnego, sercowo-naczyniowego, hormonalnego, odpornościowego i pokarmowego. Ze względu na jej udowodnione wielokierunkowe działanie należy zadbać o jej odpowiednią podaż w każdej grupie wiekowej [3]. Właściwym markerem stężenia witaminy D w organizmie jest oznaczenie 25-hydroksycholekalcyferolu. Normy klasyfikujące przedstawiono w tab. 2 [4].
 

...
Tabela 1. Zawartość witaminy D [µg] na 100 g produktu spożywczego. Opracowanie własne na podstawie Szymański F., Bomba-Opoń D., Łęgosz P. i wsp. Miejsce witaminy D w codziennej praktyce klinicznej – interdyscyplinarne stanowisko ekspertów. Forum Medycyny Rodzinnej 2015, 9(6): 423–434
Produkt spożywczy Zawartość witaminy D [µg]/100 g produktu
makrela wędzona 8,4
śledź 19
łosoś 13
dorsz 1
jaja 1,7

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; dyplomowany dietetyk o dwóch specjalnościach: kliniczna i pediatryczna; absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; obecnie kontynuuje kształcenie na studiach doktoranckich Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; autorka wielu prac naukowych; główne zainteresowania to psychodietetyka

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI