Wpływ zbilansowanej diety na stan skóry. Część II

Zapobieganie chorobom Otwarty dostęp

Kondycja i wygląd skóry to nie tylko efekt zabiegów pielęgnacyjnych, ale przede wszystkim sposobu odżywiania i stylu życia. Zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednie proporcje składników pokarmowych, substancji balastowych i wody, wzbogacona o składniki korzystnie wpływające na stan skóry, to recepta na utrzymanie zdrowego wyglądu skóry, jak również wsparcie w leczeniu chorób skóry. 

W pierwszej części artykułu dotyczącego wpływu diety na stan skóry omówiliśmy rolę wody i składników pokarmowych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Tym razem przybliżymy znaczenie wybranych składników mineralnych, witamin i probiotyków. 

Składniki mineralne 

Składnikami mineralnymi wpływającymi w największym stopniu na kondycję skóry są cynk, miedź, selen, jod i krzem (tabela 1). Mimo że należą one do pierwiastków śladowych i ich zawartość w organizmie człowieka stanowi mniej niż 0,01–0,005% masy ciała [1], to niedobór może indukować procesy zapalne skóry i utrudniać gojenie się ran. 

POLECAMY

Cynk uczestniczy w proliferacji i różnicowaniu keratynocytów w naskórku. Ma on kluczowe znaczenie dla homeostazy skóry, tworzenia naskórka, regulacji produkcji łoju w skórze [2]. 

Miedź bierze udział w syntezie i stabilizacji białek macierzy zewnątrzkomórkowej skóry, jest także zaangażowana w proces angiogenezy. Przypisuje się jej również właściwości bakteriobójcze [3, 4]. Ponadto miedź pomaga w poprawie elastyczności skóry, zmniejszając drobne zmarszczki, oraz przyspiesza gojenie się ran. Selen chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV i przed rozwojem nowotworu, a jego miejscowe stosowanie poprawia parametry skóry. Niedobór selenu i selenoprotein w komórkach naskórka prowadzi do rozwoju hiperplastycznego naskórka i nieprawidłowej morfogenezy mieszków włosowych [5, 6]. Jod wspiera syntezę białek i pomaga zmniejszyć bliznowacenie tkanki. Ponadto stymuluje on regenerację komórek, co objawia się gładkością skóry, błyszczącymi włosami i mocnymi paznokciami. Krzem stymuluje syntezę hydroksylazy prolinowej, która bierze udział w produkcji kolagenu, głównego składnika tkanki łącznej. Wpływa on na elastyczność, sprężystość skóry i zapobiega przedwczesnemu wiotczeniu. Krzem opóźnia również proces starzenia, a dzięki właściwościom adsorpcyjnym kontroluje wydzielanie sebum, oczyszcza ujścia gru...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr hab. n. med., nauczyciel akademicki i pracownik naukowy Zakładu Chemii Biomolekularnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, doradca żywieniowy i dietetyczny; w swojej prac y naukowej koncentruje się na badaniu roli peptydów opioidowych w organizmie i różnorodnych możliwości ich w ykorzystania dla celów terapeutycznych, renata.perlikowska@umed.lodz.pl

    mgr; absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi; kosmetolog; zawodowo zajmuje się zaawansowaną pielęgnacją twarzy i ciała, w tym redukcją tkanki tłuszczowej, zabiegami z zakresu medycyny estetycznej, anti-aging oraz depilacją laserową; a.skibska12@gmail.com

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI