Mózg dorosłego człowieka składa się z około 100 miliardów neuronów, czyli komórek nerwowych. Każda z tych komórek tworzy połączenia (synapsy) z 1000 innych komórek nerwowych (sic!). Komórki mózgu porozumiewają się ze sobą za pomocą neurotransmiterów (neuroprzekaźników) – substancji chemicznych produkowanych w neuronach i wydzielanych na zakończeniach aksonów, aby przekazywać informacje do kolejnych komórek. Tworzą się w ten sposób m.in. myśli czy ślady pamięciowe. Wracając do neurotransmiterów… Dzieli się je zasadniczo na dwie grupy: pobudzające i hamujące. Najważniejszym neuroprzekaźnikiem pobudzającym w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) ssaków jest kwas glutaminowy, wykorzystywany przez 35–40% synaps. Większość podstawowych dróg czuciowych i ruchowych ma charakter glutaminergiczny. Z kolei najważniejszym neuroprzekaźnikiem hamującym w OUN jest kwas γ-aminomasłowy (GABA) wykorzystywany przez 17–30% synaps w mózgach ssaków [1].
Do tej pory odkryto ponad 50 różnych neuroprzekaźników. Niemniej do klasycznych neurotransmiterów należą: ester kwasu octowego i choliny – acetylocholina, aminokwasy (kwas glutaminowy, kwas γ-aminomasłowy) oraz aminy biogenne, takie jak dopamina, adrenalina, noradrenalina, serotonina i histamina. Jak się okazało synteza neuroprzekaźników uwarunkowana jest składnikami diety [2].
Synteza i uwalnianie neuroprzekaźników zależą w dużej mierze od składu diety. W przypadku klasycznych neu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!