Woda i jej znaczenie w żywieniu

ABC prawidłowego żywienia

Woda

Woda stanowi około 50-75% masy ciała człowieka w zależności od wieku oraz ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Występuje we wszystkich tkankach, jak również w płynach ustrojowych, gdzie przebiegają różnorodne procesy życiowe. Reguluje temperaturę ciała, hamuje procesy gnilne w jelicie cienkim, pobudza ruch robaczkowy jelit, a z jej pomocą usuwane są z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Poziom wody w organizmie dorosłego człowieka powinien być utrzymywany na stałym poziomie. Dla zapewnienia prawidłowego przebiegu procesów życiowych istotne jest ciągłe dostarczanie wody do organizmu [1]. Zapotrzebowanie na wodę może się różnić, ponieważ zależy od wielu czynników takich jak wiek, stan fizjologiczny organizmu, poziom aktywności fizycznej czy różnego rodzaju choroby, a także od czynników środowiskowych takich jak temperatura otoczenia, wilgotność powietrza czy też skład diety [2]. Chociaż woda nie jest składnikiem odżywczym, bez niej nie istniałoby życie. To jedyna substancja występująca w trzech stanach skupienia. Woda dzięki dużej pojemności cieplnej chroni organizmy przed przegrzaniem i przeziębieniem [3]. 
Zapotrzebowanie organizmu na wodę ustala się w odniesieniu do masy ciała (30 ml wody/1 kg masy ciała) lub zalecanego pobrania energii z pożywienia (1 ml wody/1 kcal wartości energetycznej diety). Niedobór wody, który wynosi około 10% masy ciała, powoduje niewydolność psychiczną i fizyczną, a utrata 20% może doprowadzić nawet do śmierci. W organizmie człowieka wymienia się około 3-6% wody ustrojowej na dobę. Całkowita wymiana wody w organizmie trwa około 20 dni. Niedobór wody widoczny jest już po kilkunastu godzinach. Następuje wtedy wysychanie błon śluzowych, co narusza naturalną barierę oc...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr; dietetyk, psychodietetyk, technolog i żywieniowiec, promuje zdrowy styl życia, a swoją wiedzę i doświadczenie wykorzystuje, współpracując z placówkami naukowymi i jednostkami otoczenia biznesu; swoje zainteresowania badawcze koncentruje wokół zagadnień związanych z produktami ekologicznymi i żywnością funkcjonalną, a także szeroko pojętą dietoterapią

    dr hab. inż. - pracownik w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, wiceprezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu, audytor wewnętrznego systemu HACCP, członek naukowy wspierający Urząd Marszałkowski w Poznaniu, ekspert w zakresie technologii żywności i żywienia, realizuje liczne projekty z branżą spożywczą, opracowując i wdrażając nowe technologie i nowe produkty o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI