Właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki i znaczący jej wpływ w leczeniu dny moczanowej

ABC prawidłowego żywienia

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa), nazywana również czarnuchą, zielem faraonów, kminem egipskim czy też panną w zieleni lub kąkolnicą, zróżnicowaną terminologię zawdzięcza prawdopodobnie swojemu intensywnie czarnemu umaszczeniu. W ostatnim czasie, ta niepozorna jednoroczna roślina z gatunku roślin jaskrowatych (łac. Ranunculaceae) zyskuje coraz większą popularność. Od przynajmniej 2000 lat wykorzystywana jest jako przyprawa, dodatek do żywności i środek leczniczy [1]. 

Czarnuszka siewna była prawdopodobnie stosowana już za czasów faraonów, gdyż jej nasiona umieszczano w sarkofagach – wówczas krążyło przekonanie, iż jej działanie jest niezwykle korzystne i może „wyleczyć wszystko oprócz śmierci”. Lekarze w starożytnej Grecji używali czarnuszki w leczeniu bólów głowy, zęba lub uczucia zatkanego nosa. Z czarnuszką spotykamy się również w pracach ojców medycyny i farmacji: Hipokratesa, Pliniusza, Galena, Avicenny, Dioskorydesa. W Polsce pisali o niej Marcin z Urzędowa, Syreniusz i ksiądz Jan Krzysztof Kluk. W medycynie tradycyjnej na subkontynencie indyjskim czarnuszka do tej pory stosowana jest m.in. w leczeniu astmy [2].

POLECAMY

Nasiona czarnuszki mogą być spożywane w formie surowej jako dodatek do sałatek czy jako smakowite dopełnienie domowego pieczywa. Obecnie popularne wytwory z nasion czarnuszki to przede wszystkim nalewki oraz oleje powstające w wyniku tłoczenia na zimno. Olej ma barwę miodową do ciemnobrązowej, smak nieco podobny do smaku piepr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    studentka trzeciego roku technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim, studentka pierwszego roku na kierunku technik farmaceutyczny

    mgr inż. dietetyk, technolog żywności, technik farmaceutyczny. Pracownik naukowy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI