Właściwości prozdrowotne l-teaniny

ABC prawidłowego żywienia

W ostatnich latach udowodniono znaczący wpływ herbaty na zdrowie. Herbata wykazuje korzystne działanie w niezakaźnych chorobach przewlekłych, np. w chorobach sercowo-naczyniowych. L-teanina to aminokwas niebiałkowy zawarty w liściach herbaty Camelia sinesis i niektórych gatunkach grzybów. W porównaniu z zawartością polifenoli w roślinach herbacianych, stanowi ona mniejszą część składników bioaktywnych. Wykazano, że 200 ml naparu herbaty czarnej, zielonej lub oolong zawiera od 4,5 do 24,5 mg l-teaniny. To właśnie l-teanina w dużym stopniu jest przyczyną charakterystycznego aromatu herbaty, a także wyczuwanego w niej smaku umami. Coraz więcej wyników badań potwierdza szeroki wpływ tego aminokwasu na nasz organizm. L-teanina wprowadza organizm w stan relaksacji, sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji poznawczych i zdrowia emocjonalnego, jak również poprawia jakość snu. Ponadto ma korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego [2, 20, 25]. 

L-teanina łatwo się wchłania w jelitach, a jej niewielka ilość jest transportowana do mózgu. Co ważne, aminokwas ten może przechodzić przez barierę krew-mózg [8, 15].
Glutaminian to ważny neuroprzekaźnik w mózgu związany z pamięcią. Uczestniczy w przekazywaniu informacji elektrycznej między aksonem a synapsą komórki nerwowej. L-teanina jest naturalnym analogiem glutaminianu, co tłumaczy neuroprotekcyjne właściwości aminokwasu. Ponadto ochronny wpływ l-teaniny na komórki nerwowe obejmuje hamowanie śmierci neuronów po niedokrwieniu mózgu. Z tego względu sugeruje się, że l-teanina może być potencjalnie stosowana zarówno do ostrej terapii klinicznej zaburzeń funkcji p...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dyplomowany dietetyk kliniczny i praktyk medycyny funkcjonalnej opartej na leczeniu przyczynowym, a nie objawowym. Specjalizuje się w dietoterapii alergii, insulinooporności, zaburzeń hormonalnych, pracy jelit i mózgu. Prywatnie interesuje się shinrin-yoku i technikami mindfulness

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI