Dołącz do czytelników
Brak wyników

ABC prawidłowego żywienia

4 marca 2019

Właściwości i działanie hawajskiej spiruliny

304

Wywiaz z Geraldem R. Cysewskim - Wiceprezesem wykonawczym i dyrektorem naukowym.

POLECAMY

//cyanotech.com/images/gerald2.jpg

W latach 1980-1982 dr Cysewski był Grupowym Kierownikiem ds. Badań i Rozwoju Microalga w Battelle Northwest, głównej firmie badawczo-rozwojowej zajmującej się kontraktami. W latach 1976-1980 dr Cysewski był adiunktem w Wydziale Inżynierii Chemicznej i Nuklearnej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara, gdzie otrzymał dwuletnią dotację od National Science Foundation na opracowanie systemu hodowli alg. Dr Cysewski otrzymał doktorat z inżynierii chemicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley.

Z tego wywiadu dowiesz się:

- czym różni się hawajska spirulina od zwykłej spiruliny

- kto może stosować spirulinę i jakie są przeciwskazania do jej stosowania

- czy lepsza jest spirulina naturalna czy organiczna

 

  1. Z jakich względów klimatycznych wybraliście Kailua-Kona na Hawajach na uprawę alg i produkcję suplementów diety z nich?

Wybrałem Kona Coast na Hawajach z kilku powodów:

  • Po pierwsze Kona leży na dużej wyspie, ale o małej liczbie mieszkańców. Stolica Hawajów leży na małej wyspie Oahu, 30 minut lotu od Kona, gdzie mieszka większość mieszkańców Hawajów. Spirulinie zagrażają zamieszkane przez ludzi rejony ze względu na zanieczyszczenia gleby, powietrza i wody. Zatem im mniej zaludnione tereny, tym lepsze warunki dla hodowli Spiruliny. W pobliżu nie ma innych farm z których mogłyby spływać pestycydy lub sztuczne nawozy.

 

  • Po drugie, na wyspie Kona powietrze jest czyste, a woda pochodzi z dwóch źródeł – deszczowej naturalnie filtrowanej, a następnie wydobywanej z głębokości 1000 stóp oraz badanej pod kątem zanieczyszczeń, a także oceanicznej wydobywanej z głębokości 2000 stóp. Naukowcy podają, że nie miała ona kontaktu z powietrzem czy wodą powierzchniową od tysięcy lat. Spirulina zatem jest tak czysta jak woda wykorzystywana do jej hodowli. Inni producenci Spiruliny najczęściej wykorzystują wodę z rzek.

 

  • Rejon uprawy Spiruliny jest nazywany “Biosecure Zone”, gdzie rząd zakazał upraw genetycznie modyfikowanych i stosowania innych nienaturalnych substancji. Jest to idealne miejsce na hodowlę Spiruliny – czyste i naturalne.

 

 

  1. Czytałam że spirulina jest bardzo wrażliwa na warunki klimatyczne. Dlaczego są one tak ważne przy uprawie tej mikroalgi?

 

Spirulina wymaga łagodnej temperatury i dużej ilości słońca. Kona to najbardziej nasłonecznione wybrzeże USA i jest to jedyne miejsce, gdzie Spirulinę uprawia się przez cały rok. Dzięki temu Hawajska Spirulina to najwyższej jakości algi o dużej zawartości cennych dla zdrowia substancji odżywczych.

 

  1. Podobno w Cyanotech Corp. do hodowli spiruliny stosuje się mieszankę wody pitnej oraz wody morskiej pozyskanej z głębi oceanu. Dlaczego?

 

Hodowla hawajskiej spiruliny znajduje się w otwartych basenach. Wykorzystują one 100% pitną wodę z hawajskich warstw wodonośnych oraz bardzo czystą wodę z głębin oceanu, która jest doskonałym źródłem minerałów i mikroelementów.(Pozostałe hodowle spiruliny wykorzystują wodę rzeczną).

 

  1. Co sprawia. że Wasza spirulina jest unikalna?

 

Opatentowany system suszenia - firma Nutrex Hawaii opracowała metodę suszenia tj. Ocean Chill Drying™, aby wyeliminować utlenianie karotenów, enzymów i kwasów tłuszczowych. Proces suszenia odbywa się w zamkniętym obiegu i trwa zaledwie 3-7 sekund. Wykorzystuje on mniej niż 1% tlenu zachowując cenne składniki odżywcze spiruliny. Ten opatentowany system suszenia wykorzystuje bardzo zimną wodę z głębin oceanu.  

Proces produkcji Hawajskiej Spiruliny od uprawy w basenach do produktu końcowego zajmuje mniej niż 30 minut. Inne hodowle stosują inne metody produkcji, ale o ile nam wiadomo nikt nie produkuje Spiruliny tak szybko. Przewaga Hawajskiej Spiruliny - im szybszy jest proces produkcji Spiruliny, tym mniejsza ekspozycja na tlen i mniejsza utrata składników odżywczych.

 

  1. Czy na Waszej „wodnej farmie” stosujecie sztuczną wentylację zbiornika albo sztuczne podgrzewanie czy sztuczne oświetlenie?

 

Hodując hawajską spirulinę podejmujemy działania mające na celu ochronę środowiska. Począwszy od opatentowanych technik produkcji, które zmniejszają zużycie energii, poprzez ochronę zagrożonych gatunków ptaków (otrzymaliśmy nagrodę Audubon Award), a skończywszy na wykorzystaniu wody morskiej do chłodzenia basenów alg oraz wentylacji budynków – zawsze szukamy sposobów, aby chronić środowisko i zachować piękno Hawajskiej wyspy, gdzie mieszkamy i pracujemy.

 

  1. Słyszałam, że udało Wam się udoskonalić zwykłą odmianę spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli. Czy to oznacza, że zostało ona zmodyfikowana genetycznie?

 

Zbieramy jedynie 70% upraw Spiruliny, a 30% pozostaje na następną uprawę. Robimy tak każdego roku, a Spirulina Hawajska jest najlepszą odmianą. Jest to ten sam gatunek, ale odmiana ta zawiera znacznie więcej substancji odżywczych - bardzo długo jest wystawiona na słońce i wytworzyła wiele antyoksydantów oraz związków przeciwzapalnych do obrony przed promieniami UV. Niektóre hodowle są zamykane raz do roku na 3-6 miesięcy z uwagi na niskie temperatury, a inne na 2-4 miesiące z powodu wysokich temperatur.

Hawajska Spirulina jest uprawiana w „Bio-bezpiecznej strefie”, gdzie import genetycznie modyfikowanych organizmów oraz zanieczyszczeń jest niedozwolony. Ponadto hodowla znajduje się z dala od innych farm wykorzystujących pestycydy i syntetyczne nawozy. Inne hodowle: często znajdują się w pobliżu terenów przemysłowych, gdzie powietrze i gleba są zanieczyszczone. Spirulina z łatwością pochłania substancje zanieczyszczające, kiedy ma z nimi kontakt.

 

  1. Skoro spirulina jest tak bogata w mikro- i makroelementy oraz witaminy, to czy może zastąpić nam codzienne posiłki?

 

To prawda z małymi wyjątkami. Na przykład 3g Hawajskiej Spiruliny nie zawierają tyle błonnika co 5 porcji owoców i warzyw. Jednak biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych Hawajska Spirulina jest zwycięzcą w większości kategorii. Należy pamiętać: przyjmowanie 3g Hawajskiej Spiruliny dziennie wykazuje więcej korzyści dla zdrowia, niż 5 porcji owoców i warzyw.

Nie sugerujemy, aby przestać jeść owoce i warzywa i zastąpić je Hawajską Spiruliną; jedz tyle owoców i warzyw dziennie ile możesz – najlepiej 9 porcji (tyle zalecają czołowi eksperci ds. zdrowia oraz organizacje tj. National Cancer Institute). Jednak jeśli nie jesz 9 porcji, koniecznie powinieneś dodać 3g Hawajskiej Spiruliny dziennie do swojej diety.

 

 

  1. Jakie Pana zdaniem są najistotniejsze prozdrowotne właściwości tej algi? 

Zawiera ona pełnowartościowe białko, wysoki poziom antyoksydantów, witamin i fitoskładników m.in.  

  • beta-karoten: niezbędny dla zdrowej skóry, wzroku i odporności 
  • wit. B12: witamina ta bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, funkcjach neurologicznych i syntezie DNA 
  • wit. K1 i K2: utrzymują prawidłowe krzepnięcie krwi i utrzymują zdrowe kości. Aktualne badania wykazały, że wit. K2 może być pomocna w przypadku osteoporozy i chorób układ sercowo-naczyniowego. 
  • dysmutaza ponadtlenkowa (SOD): enzym o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, który neutralizuje wolne rodniki oraz pomaga zregenerować komórki uszkodzone w wyniku zwyrodnień związanych z wiekiem. 
  • zeaksantyna: karotenoid i silny antyoksydant, który neutralizuje uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Korzystnie wpływa przede wszystkim na oczy i komórki organizmu. 
  • fikocyjanina : niebieski barwnik występujący jedynie w spirulinie. Poprawia on funkcje wątroby, nerek i mózgu.  
  • żelazo: niezbędne w procesie tworzenia krwinek czerwonych i transportu tlenu do wszystkich komórek organizmu. Żelazo poprawia pamięć i pomaga wzmocnić ochronną barierę organizmu przed infekcjami, stresem i chorobami.  

 

  1. Kto powinien po nią sięgać w pierwszej kolejności?

 

Wszyscy! To doskonały suplement dla osób w każdym wieku. Choć staramy się, aby nasza dieta była zbilansowana, styl życia i spożywanie przetworzonej żywności obniża poziom przyjmowanych substancji odżywczych niezbędnych dla zdrowia.  Porcja 3 g hawajskiej spiruliny zawiera wyższy poziom antyoksydantów, enzymów, witamin i minerałów niż 5 porcji owoców i warzyw.

 

  1. Czy są jakieś przeciwwskazania do jej przyjmowania, np. choroby tarczycy lub onkologiczne?

 

The only health condition in which we do not recommend Hawaiian Spirulina Pacifica is Gout.  The high protein level (65%) can sometimes lead to increased episodes of gout. 

 

Spirulina przyjmowana w niewielkiej dawce oraz fakt, że zawiera ona jedynie śladowe ilości jodu zwykle nie stanowi problemu dla osób z niedoczynnością tarczycy. Dzienna porcja spiruliny (3 g) dostarcza ok. 15 mcg jodu.  

Spirulina jest bardzo silnym antyoksydantem, a więc wpływa na procesy odtruwania organizmu, przywraca też równowagę kwasowo-zasadową, opóźnia procesy starzenia się. Wzmacnia też procesy immunologiczne organizmu dzięki zawartości polisacharydu zwanego immuliną. Stąd wykorzystanie spiruliny w terapii chorób nowotworowych.

 

  1. Czy mogą przyjmować ją dzieci?

 

Yes, children can take Spirulina.  It is actually a good way for children to get the phytonutrients in vegetables that many children refuse to eat.  Spirulina also has immune stimulating compounds and anti-viral compounds which will help children to not get sick as often.

  1. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając preparaty ze spiruliną?

 

  • Lokalizacja. Jak wspomniałem wcześniej miejsce hodowli Spiruliny jest bardzo istotne. Czy ma dobre źródło wody? Czy jest hodowana przez cały rok i może wytworzyć wyższy poziom cennych substancji odżywczych? W przypadku Hawajskiej Spiruliny odpowiedź na wszystkie pytania brzmi: TAK!
  • Smak i zapach. Kelly Moorhead, któremu zadedykowałem tę książkę, pokazał kilka marek Spiruliny ludziom i prosił, aby ocenili smak i zapach. Prawie każdy wybrał Hawajską  Spirulinę.
  • Wysoki poziom substancji odżywczych. Powinniśmy przyjmować Spirulinę ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli produkt zawiera niewiele substancji odżywczych nie pomoże nam. Większość produktów Spiruliny hodowanej poza USA ma bardzo niski poziom substancji odżywczych. Możesz zapłacić mniej za te produkty, ale dostajesz to za co płacisz. Hawajska Spirulina kosztuje więcej, ponieważ jest najwyższej jakości oraz bogata w substancje odżywcze.
  • Czy Spirulina może być napromieniona? Jest to nielegalne w USA czy Europie, ale nadal praktywane. Jest to tani sposób na zabicie bakterii w Spirulinie nie hodowanej w czystych i higienicznych warunkach. Natomiast Hawajska Spirulina jest płukana przynajmniej trzykrotnie, a zakład jest codziennie dokładnie sprzątany przez 4-5 godzin. Napromienienie nie tylko zabija bakterie, ale również wiele cennych substancji odżywczych. Nie dotyczy to tylko mało znanych marek, produktów niskiej jakości; niezależne badanie laboratoryjne wykazało, że nawet jedna ze znanych marek Spiruliny w USA była napromieniona.
  • Czy Spirulina jest produktem „Powszechnie Uznanym za Bezpieczny” (ang. GRAS)? Jest to certyfikat przyznawany przez FDA potwierdzający, że składnik jest bezpieczny i może być stosowany w żywności. Cyanotech jako jedna z pierwszych uzyskała ten certyfikat kilka lat temu.
  • Obecność ołowiu. Jednym z kluczowych warunków uzyskania certyfikatu GRAS jest utrzymanie najniższego poziomu metali ciężnich. Bardzo istotna jest lokalizacja hodowli Spiruliny – z hodowli w zanieczyszczonym miejscu z zastosowaniem wody z rzeki otrzymamy Spirulinę z wysokim poziomem metali ciężkich. Spirulina wchłania i usuwa metale ciężkie z organizmu, podobnie dzieje się z zanieczyszczeniami ze środowiska. W Kalifornii obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące zawartości metali ciężkich w żywności. Hawajska Spirulina spełnia wymogi przy zalecanej dziennej dawce 3g. Natomiast Spiulina z Azji nie spełniała ich nawet przy dawce 1g!
  • Czy producent zna się na tym co robi? Hawajska Spirulina jest produkowana w oparciu o 30-letnie doświadczenie, a Cyanotech ciągle szuka jeszcze lepszej jakości. Najlepszym tego przykładem jest nasza opatentowana technologia Ocean Chill Drying™ , która pozwala na suszenie w obecności mniej niż 1% tlenu w zaledwie 3 do 4 sekund, aby zachować cenne substancje odżywcze Spiruliny. Jest to tylko jedno z naszych licznych technologicznych osiągnięć – nie wspominamy o nich, gdyż nie są opatentowane.
  • Zbyt niska cena coś znaczy. Dlaczego Hawajska Spirulina jest droższa od innych marek? Po prostu jest warta swej ceny. Spirulina z Chin, którą często możesz spotkać na półkach kosztuje mniej niż połowa ceny Hawajskiej Spiruliny. Dostajesz to za co płacisz. Kupujesz Spirulinę, ponieważ dbasz o zdrowie, zatem nie powinieneś oszczędzać na jakości produktu.

 

 

Informacje na etykietach. Jest to prawdopodobnie największe zagrożenie. Wielu producentów suplementów kupuje Spirulinę gorszej jakości i nie umieszcza na etykiecie informacji o jej pochodzeniu, ani o wartościach odżywczych. Wiele osób kupi Spirulinę, aby ją wypróbować, ale znaczna większość kupi najtańszą myśląc, że wszystkie są takie same. Jeśli kupią Spirulinę z Chin zamiast Hawajską nie poczują korzyści dla zdrowia. Tego obawiamy się najbardziej – ludzie kupią Spirulinę niskiej jakości, nie poczują żadnej różnicy i stwierdzą, że „Spirulina nie działa”. Dlatego posłuchaj naszej rady: Niekiedy produkty uboczne metabolizmu tych cyanobacterii są niebezpieczne toksyny, które mogą spowodować, że suplement z takiej spiruliny staje się toksyczny dla wątroby.

 

  1. Wasza spirulina ma sporo certyfikatów, np. GRAS i ISO. Proszę powiedzieć, co się kryje pod tymi nazwami i co to w praktyce oznacza dla nas klientów?

 

Cyanotech produces Hawaiian Spirulina Pacifica following Good Manufacturing Practices (GMP) laws of the United States Food and Drug Administration.  We are certified to follow GMP laws by an independent third party auditor.  Further Hawaiian Spirulina Pacifica has been certified as Generally Regarded as Safe (GRAS) by the United States Food and Drug Administration.  With these certifications customers can be sure that Hawaiian Spirulina Pacifica is a very safe product to consume.

Regulation and Verification Hawaiian Spirulina is regulated by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) under the Dietary Supplement Health and Education Act, the State of Hawaii Department of Health, the U.S. Department of Agriculture, and the Federal Trade Commission. In addition, the company is subjected to frequent independent audits and rigorous Quality Assurance and Supplier Approval programs. The inspections consist of an intensive audit of processes and practices, including manufacturing, packaging, and labeling of Hawaiian Spirulina products according to Current Good Manufacturing Practices.

The FDA has awarded Hawaiian Spirulina the GRAS (Generally Recognized as Safe) certification for its ingredients and Hawaiian Spirulina has been given the Non-GMO Project Verification seal, validating that the product contains no genetically modified organisms. Hawaiian Spirulina is also Kosher, certified gluten-free, and 100 percent vegan.

Dlaczego spirulina nie jest organic?

Spirulina Hawajska jest Organiczna… ale rząd nie pozwala na umieszczenie nazwy “organiczny” na produkcie

Klienci często pytają nas dlaczego Hawajska Spirulina nie jest organiczna. Nie możemy umieścić nazwy “Organiczny”, ponieważ nie chcemy narażać jakości, skuteczności i bezpieczeństwa Spiruliny. W rzeczywistości Hawajska Spirulina jest organiczna; jednak nie możemy umieścić tej informacji na etykiecie ze względu na przepisy rządowe.

Hawajska Spirulina spełnia wymagania standardów organiczności:

Hawajska Spirulina jest uprawiana na terenach wolnych od pestycydów, herbicydów, GMO lub innych nienaturalnych substancji

Hawajska Spirulina jest hodowana w szczelnych basenach. Żadne substancje nie przedostają się do basenów, ani nie wydostają się do środowiska

Zarówno hodowla jak sam produkt Hawajskiej Spiruliny są regularnie kontrolowane pod kątem zawartości pestycydów, procesów produkcji oraz jakości

Najważniejsze – Hawajska Spirulina wykorzystuje takie samo źródło azotu jak Spirulina występująca w naturze od miliardów lat!

W rezultacie mamy najczystszą, organiczną Spirulinę o najwyższej jakości hodowaną w doskonałych warunkach tj. Kona na Hawajach. Jednak nie możemy umieścić nazwy “organiczny” na etykiecie. Spirulina uznawana za “Organiczną” może pochodzić z Indii, a nie jest ona gorszej jakości. Jednak może również pochodzić z Tajwanu, a nawet Chin posiadając nazwę “Organiczna” na etykiecie. Co więcej większość produktów nie zawiera informacji o miejscu pochodzenia lub hodowli. Zatem tak naprawdę nie wiesz co zawiera produkt, kiedy kupujesz “Organiczną” Spirulinę. Godna zaufania “Organiczna” Spirulina pochodzi z Indii.

W porównaniu z Hawajską Spiruliną “Organiczna” zawiera połowę ilości cennych polisacharydów i dismutazy ponadtlenkowej oraz posiada nieprzyjemny smak i zapach.  Jest to “Tajemnicza Spirulina”, gdyż nie podaje źródła azotu. Naturalna Hawajska Spirulina jest hodowana zgodnie z naturalnymi warunkami. W rzeczywistości Hawajska Spirulina jest bardziej “Naturalna” od Spiruliny uznawanej za “Organiczną”. Każdy powinien sam zdecydować jaki produkt wybrać. Jeśli zdecydujesz się najpierw na “Organiczną” Spirulinę:

Jeśli wypróbowałeś inne marki kup również Hawajską Spirulinę. Nie chcemy, aby osoby przyjmujące Spirulinę gorszej jakości mówiły: “Spirulina na mnie nie działa. Nie czuję przypływu energii, nadal często się przeziębiam i nie zauważyłem innego korzystnego działania Spiruliny.” 

Sugeruję, żebyś najpierw wypróbował Hawajską Spirulinę, a zauważysz różnicę oraz oszczędzisz czas jak i pieniądze.

Lepsza niż organiczna

 

Wszystkie żywe organizmy potrzebują do życia pokarmów, a podstawowym źródłem pożywienia spiruliny jest azot. Od ponad 3 mld lat spirulina występowała w naturze w jeziorach sodowych bogatych w nieorganiczne związki mineralne m.in. azot i fosfor. Hodowla Spiruliny Hawajskiej znajduje się w basenach hodowlanych na wybrzeżu Kona na Hawajach. Hodowla tej spiruliny w najczystszej postaci wykorzystują te same warunki środowiska naturalnego jak miliardy lat temu.

W przeciwieństwie do Hawajskiej Spiruliny, większość hodowli spiruliny wykorzystuje syntetyczny azot otrzymywany z tanich substancji petrochemicznych. Natomiast firma Cyanotech wykorzystuje naturalne źródło azotu wydobywane ze złóż głębinowych. Azot występujący w głębokich warstwach skał był źródłem pokarmu spirulina miliardy lat wcześniej zanim powstały jej hodowle. Baseny hodowli Spiruliny firmy Cyanotech stanowią samowystarczalny ekosystem gwarantujący brak wycieków i zanieczyszczenia gleby, a azot wydobywany z głębin ziemi jest najwyższej jakości.

W 2005 r. amerykański  organ doradczy federalnego Departamentu Rolnictwa, National Organics Standards Board  (NOSB) wydał przepis zakazujący wykorzystywania naturalnego azotu wydobywanego z głębin ziemi w żywności organicznej. Ponadto NOSB pozwala na użycie tylko dwóch organicznych substancji, które jednak stanowią zagrożenie dla zdrowia. Są to nawozy pozyskiwane z obornika zwierzęcego i roślinnego (kompost z herbaty). Firma Cyanotech uznała, że ww. źródła azotu są niezadowalające dla hodowli Hawajskiej Spiruliny, ponieważ mogą:

•          zanieczyścić algi ołowiem i metalami ciężkimi

•          zwiększyć liczbę bakterii

•          obniżyć poziom substancji odżywczych

Firma Cyanotech przeprowadziła niezależne badania nad ww. alternatywnymi źródłami azotu, aby mieć pewność, że rezygnacja z certyfikacji organicznej to właściwa decyzja.  Podobnie inny uznany producent spiruliny z Kalifornii, firma Earthrise, musiała zdecydować czy utrzymać organiczną hodowlę spiruliny i zacząć wykorzystywać obornik zwierzęcy czy kompost z herbaty.  Firma Earthrise również przeprowadziła niezależne badania.

Po dokonaniu analizy obie firmy doszły do tego samego wniosku, że organiczne źródła azotu mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo spiruliny: algi mogłyby wchłonąć bakterie i metale ciężkie pochodzące z obornika zwierzęcego czy kompostu z herbaty.  Dodatkowo mogłyby negatywnie wpłynąć na smak i zapach spiruliny. W rezultacie spirulina mogłaby stracić niektóre cenne substancje odżywcze.

Tabela 5.1 Naturalna vs. organiczna spirulina

 

 

Porównanie

Naturalna                                           amerykańska spirulina

„Organiczna” spirulina hodowana wg. nowych wymogów

Wolna od pestycydów

Wolna od środków chwastobójczych

Przyjazna dla środowiska

Czyste składniki odżywcze

 

Niska liczba bakterii 

 

Niski poziom metali ciężkich

 

Nawozy nie są pochodzenia zwierzęcego

 

Minimalny stopień przetworzenia

 

Wyższe tempo wzrostu

 

Źródło: Cyanotech

 

Obie firmy, Cyanotech i Earthrise, wybrały jednak zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów, a nie bardziej opłacalną "organiczną" etykietę. Mimo obaw, że klienci wybiorą organiczny produkt i tym samym zmuszą Cyanotech do wycofania się z rynku sprzedaży spiruliny, firma zmieniła etykiety na "naturalna" spirulina. Posunięcie to nie spowodowało utraty udziałów firmy w rynku czy sprzedaży. W rzeczywistości Hawajska Spirulina stanowi 50% sprzedaży wszystkich produktów spiruliny  na rynku amerykańskim.

Z uwagi na to, że producent Hawajskiej Spiruliny nadal wykorzystuje naturalne źródło azotu, spirulina ta nie kwalifikuje się do przyznania certyfikatu organiczności. Jednak hodowla ta spełnia rygorystyczne wymogi sektora akwakultury:

•          Hawajska Spirulina znajduje się w Bio-bezpiecznej strefie (ang. BioSecure zone) wolnej od pestycydów, środków chwastobójczych, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) i innych nienaturalnych substancji.

•          Spirulina Hawajska jest hodowana w basenach stanowiących samowystarczalny ekosystem. Gwarantuje on brak wycieków z basenów oraz wnikanie do nich niepożądanych substancji chemicznych.

•          Procesy produkcyjne Hawajskiej Spiruliny są regularnie poddawane kontroli przez jednostki zewnętrzne, w tym liczne kontrole jakości.

•          Hodowla Spiruliny Hawajskiej wykorzystuje takie same źródło azotu jak spirulina występująca w naturalnym środowisku miliardy lat temu.

•          Firma Cyanotech jako pierwsza pozytywnie przeszła weryfikację programu Non-GMO Project i używała poniższe logo potwierdzające, że spirulina jest wolna od organizmów modyfikowanych genetycznie.

Organiczna spirulina nie jest zawsze najlepszym wyborem, kiedy producenci oraz konsumenci biorą pod uwagę czystość, świeżość i bezpieczeństwo produktu.

Źródło: “Hawaiian Spirulina: Zdrowe jedzenie for Super Health”, dr Gerald R. Cysewski

 

Przypisy