Rynek suplementów diety z roku na rok istotnie się powiększa. Na sklepowych półkach pojawiają się coraz nowsze preparaty, bardzo często cechujące się obco brzmiącymi nazwami. Jednakże wiele osób, w tym nie tylko naukowców, ale i przeciętnych konsumentów, ma poważne wątpliwości co do skuteczności ich działania. W niniejszym artykule omówiliśmy wybrane składniki, które są sprzedawane właśnie w formie suplementów diety i dla których to potwierdzono działanie zdrowotne w wielu badaniach naukowych, w kontekście obniżania glikemii.
Morwa biała
Jednym z najpopularniejszych suplementów diety zalecanych osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi jest morwa biała. To roślina lecznicza, której właściwości zdrowotne zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Już setki lat temu, w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM), wykorzystywano morwę dla wspomagania zdrowia osób z cukrzycą [1]. W 2017 r. zostały opublikowane wyniki metaanalizy, które jednoznacznie dowiodły, że stosowanie morwy białej przyczynia się do istotnego obniżenia poziomu glukozy we krwi po posiłku. Za to działanie odpowiada prawdopodobnie obecny w niej związek o nazwie 1-dezoksynojirimycyna (DNJ). Właściwości przeciwcukrzycowe zostały odnotowane, gdy podawano morwę białą w ilości, która dostarczała ok. 6–18 mg DNJ dziennie, czyli ok. 2–5 g [2]. Jednocześnie trzeba zaznaczyć, że stosowanie morwy białej nie spowodowało istotnych zmian w innych parametrach gospodarki węglowodanowej. Nie miała ona wpływu na stężenie glukozy we krwi na czczo, a także na poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c). W sprzedaży można spotkać zarówno owoce, j...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!