Suplementacja diety sportowca (cz. II)

Suplementy

Oddziaływanie suplementów na metabolizm sportowców jest coraz częściej podejmowanym tematem badań naukowych. W poprzednim numerze „Food Forum” [1] przedstawiono najnowszą wiedzę dotyczącą odżywek sportowych, które Australijski Instytut Sportu (AIS, 2019) uznał za preparaty wpływające pozytywnie na wydolność sportową [2]. Grupa ta obejmuje jedynie sześć substancji, tj. kofeinę, wodorowęglan sodu, kreatynę, β-alaninę, sok z czerwonych buraków oraz glicerol.
Inna organizacja weryfikująca skuteczność suplementów dla sportowców to Międzynarodowe Towarzystwo Żywienia Sportowego (International Society of Sports Nutrition, ISSN). Jest to stowarzyszenie akademickie zajmujące się propagowaniem wiedzy na temat właściwego żywienia sportowców. ISSN uznawane jest za jedną z wiodących organizacji dostarczających naukowych informacji o żywieniu sportowym i suplementach. Pod jego auspicjami od 2004 r. wydawane jest czasopismo „Journal of International Society of Sports Nutrition” (JISSN). Jego czytelnicy mogą zapoznać się z najnowszymi strategiami żywieniowymi, które mogą poprawiać osiągnięcia sportowe, jak również zmaksymalizować adaptację do obciążeń treningowych prowadzącą do poprawy stanu zdrowia i wydolności sportowej.
W 2018 r. na łamach JISSN [3] ukazał się artykuł, w którym poddano naukowej analizie skuteczność dostępnych na rynku komercyjnym suplementów dla sportowców. W odróżnieniu od AIS [2] 
Kerksick i wsp. podzielili suplementy na usprawniające rozbudowę masy mięśniowej lub/i wydolność sportową (tabela 1). 
 

Tabela 1. Podział suplementów dla sportowców o udowodnionym pozytywnym wpływie na rozbudowę masy mięśniowej lub wydolność sportowców [3]
Suplementy usprawniające rozbudowę masy mięśniowej Suplementy usprawniające wydolność sportową
monohydrat kreatyny* monohydrat kreatyny*
aminokwasy egzogenne (EAA) kofeina*
białka wodorowęglan sodu*
β-hydroksy- β-metylomaślan (HMB) β-alanina*
  fosforan sodu
  węglowodany
  woda i napoje sportowe

* suplementy omówione w poprzednim wydaniu „Food Forum” [1]

Zawodnicy nie każdej dyscypliny sportu dążą do znacznej rozbudowy masy mięśniowej, jak to ma miejsce w przypadku chociażby sportów sylwetkowych czy zapasów, lecz zwracają uwagę na maksymalne rozwinięcie wytrzymałości, np. maratończycy czy kolarze szosowi.
Z uwagi na omówienie w poprzednim numerze „Food Forum” [1] części suplementów uwzględnionych także w JISSN w niniejszym artykule omówione zostaną pozostałe substancje (tabela 1). Zaznaczyć należy, że spis nie obejmuje dwóch odżywek uwzględ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr; Zakład Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Z wykształcenia analityk medyczny. Zainteresowania badawcze koncentruje na problematyce biochemii wysiłku fizycznego, a szczególnie usprawnianiu diagnostyki laboratoryjnej zawodników w celu poprawy wydolności i osiągania optymalnych wyników sportowych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI