Stabilizacja po stosowaniu diety

ABC prawidłowego żywienia

Proces odchudzania prowadzący do wymarzonego celu nie jest łatwym okresem dla pacjenta, ponieważ wymaga od niego silnej woli oraz wielu wyrzeczeń. Zadaniem dietetyka jest dostosowanie jadłospisu do danej osoby, jego preferencji żywieniowych czy ekonomicznych, aby w miarę możliwości ułatwić wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych na stałe [1]. Bardzo ważnym etapem kuracji odchudzającej jest stabilizacja masy ciała po skończonej diecie, która charakteryzuje się stopniowym wprowadzaniem ograniczonych w diecie produktów i regularnym zwiększaniem ilości dostarczanej energii. 


Tempo odchudzania a stabilizacja wagi


Pierwszym czynnikiem, który zwiększa szansę na skuteczną redukcję, jest osiągnięcie optymalnego tempa utraty masy ciała. Ma ono charakter wysoce indywidualny i uzależnione jest głównie od poziomu tkanki tłuszczowej. Im jest on wyższy, tym poziom deficytu energet...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego, miłośniczka sportu oraz zdrowego stylu życia, który promuje poprzez kanał http://dietofitmenka.com/

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI