Oliwki to bardzo znane i cenione produkty na całym świecie przede wszystkim za wyjątkowe walory smakowe i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem związków mineralnych, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwki to nieodłączny składnik kuchni śródziemnomorskiej, który inspiruje do przygotowywania wielu niezwykłych potraw.
POLECAMY
Oliwki Podravka to najwyższej jakości, aromatyczne, dojrzałe w śródziemnomorskim słońcu owoce, o wyrazistym i pełnym smaku. Produkty nie zawierają konserwantów i są dostępne w trzech wariantach: zielone z pestkami, zielone bez pestek oraz zielone nadziewane pastą paprykową.
Oliwki Podravka to doskonała przekąska na zimno oraz dodatek do serów i wędlin. Idealnie sprawdzą się jako składnik świeżych wiosennych sałatek oraz sosów i dipów. Doskonale komponują się z czerwonym mięsem i drobiem oraz typowymi śródziemnomorskimi przysmakami – pizzą i wszelkiego rodzaju makaronami.
Oliwki Podravka idealnie uzupełniają śródziemnomorską ofertę marki Podravka, wśród której znajdują się produkty pomidorowe, pasty warzywne, makarony 100% durum i pesto. Produkty Podravka idealnie nadają się do dań kuchni śródziemnomorskiej i wielu innych, od nowoczesnych po tradycyjne.
Maksymalna sugerowana cena oliwek Podravka: 6,69-7,59 zł, w zależności od formatu sklepu.
Caponata z krewetkami i oliwkami
Składniki:
• 300g makaronu świderki Podravka
• 200g oczyszczonych krewetek
• 390g pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
• 1 bakłażan
• 1 czerwona papryka
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
• 2 łyżki kaparów
• ½ szklanki zielonych oliwek Podravka
• ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka Vegety
• ½ łyżeczki Vegety Śródziemnomorskiej
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• wyciśnięty sok z cytryny
• świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć krewetki przez 2 minuty. Skropić je sokiem z cytryny i doprawić Vegetą Śródziemnomorską. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię dodać pokrojoną cebulę, paprykę oraz bakłażana i dusić około 10 minut. Doprawić Vegetą i wymieszać. Dodać wyciśnięty czosnek, kapary, pokrojone oliwki Podravka, pomidory krojone oraz koncentrat, ocet balsamiczny, pozostałą Vegetę i płatki chili. Gotować 3 minuty. Krewetki ułożyć na warzywach. Caponatę posypać świeżą bazylią i podawać z ugotowanym makaronem Podravka.
Już dziś daj się skusić i odkryj zmysłowe smaki kuchni śródziemnomorskiej z zielonymi oliwkami Podravka!