Witamina K jest rodziną związków chemicznych o podobnej strukturze zaliczanych do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyróżnia się tutaj witaminę K1 (filochinon, który występuje powszechnie w surowcach roślinnych) oraz K2 (określaną jako menachinon, MK, rozpowszechniony w produktach fermentowanych i odzwierzęcych) [2]. Źródła pokarmowe dla witaminy K1 i K2 przedstawiono w tabeli 1.
Witamina K1 jest dominującą formą witaminy K występującą w diecie. Możemy ją znaleźć przede wszystkim w zielonych warzywach i roślinnym chlorofilu, podczas gdy menachinon syntetyzowany jest przez bakterie i powszechnie występuje w fermentowanych produktach spożywczych. Odpowiednie spożycie witaminy K według zaleceń WHO powinno wynosić 65 mcg/dzień dla mężczyzn i 55 mcg/dzień dla kobiet. Jako że spożycie witaminy K2 stanowi niewielką część całkowitego spożycia witaminy K, coraz częściej przedmiotem badań staje się suplementacja diety witaminą K2 w kontekście wyrównywania jej dziennego spożycia i poprawy ogólnego stanu zdrowia [2].
Tabela 1. Rozpowszechnienie witaminy K1 i K2 w pokarmach [2, 3]
POLECAMY
Witamina K2 | Witamina K1 |
pokarmy fermentowane (natto, kiszonki), sery twarde (typu gouda), sery miękkie (camembert), wątróbka drobiowa, masło, żółtko jaja kurzego, kurczak, wołowina, łosoś | zielone liście, kapusta, szpinak, brukselka, szparagi, jarmu... |
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!