Jedną z najbardziej uznanych instytucji na świecie zajmujących się zagadnieniami właściwego odżywiania i suplementacji sportowców jest Australijski Instytut Sportu [1] z siedzibą w stolicy Australii, Kanberze. W bieżącym, 2021 r. AIS wprowadziło kilka zmian w rekomendacjach dotyczących składników pokarmowych i suplementów przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie. W kwestii kategoryzacji tych produktów nie dokonano żadnych zmian i nadal wszystkie przyporządkowuje się do czterech grup – od A do D. Różnica dotyczy nielicznych składników, które zostały dołączone do tej klasyfikacji lub też zmieniły kategorię. W niniejszym artykule skoncentruję się właśnie na tych nowościach.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że obecnie na stronie Australijskiego Instytutu Sportu można znaleźć wyczerpujące opisy interesujących nas suplementów, jak również czytelne infografiki prezentujące postępowanie w przypadku przyjmowania preparatów przeznaczonych do wspomagania wydolnościowego sportowców. Przykładem mogą być np. materiały dotyczące węglowodanów. Czytelnicy zapoznają się ze średnią zawartością węglowodanów w różnych powszechnie dostępnych produktach (banany, suszone owoce, batony sportowe, pieczywo, napoje typu cola i inne). Dodatkowo proponowane są strategie dostarczania węglowodanów uzależnione od intensywności i czasu trwania wysiłku fizycznego (tabela 1). Ponadto na podstawie opisów i infografik można uzyskać informacje dotyczące korzyści wynikających z zastosowania konkretnych suplementów, jak również przyswajalności, dostępności, a nawet kosztów ich stosowania.
POLECAMY
Tabela 1. Przykładowe wskazania do stosowania węglowodanów (CHO) w zależności od długości i intensywności wysiłku fizycznego [1]
Rodzaj wysiłku |
Dawkowanie CHO | Produkty |
krótki (< 45 min) | niekonieczne | - |
krótkotrwały o wysokiej intensywności lub sporty typu stop-start, np. piłka nożna (45–75 min) |
połykanie niewielkich ilości lub przepłukiwanie ust słodkimi produktami |
batony, żele, napoje, przekąski i żelki sportowe |
wytrzymałościowy (1–2,5 godz.) | 30–60 g na godzinę | posiłki, batony, żele, napoje, przekąski i żelki sportowe |
ultrawytrzymałościowy (> 2,5 godz.) |
do 90 g na godzinę | posiłki, batony, żele, napoje, przekąski i żelki s... |
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!