Rekomendacje dotyczące suplementacji diety sportowców – wytyczne w 2021 r.

Suplementy

Zbilansowana dieta jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na sukcesy sportowców. To pełnowartościowe posiłki dostarczają składniki pokarmowe niezbędne do optymalnego metabolizmu energetycznego mięśni i sprawnej aktywności układu nerwowego. Dla osób uprawiających sport amatorsko podaż energii oraz niezbędnych makro- i mikroelementów z diety jest wystarczająca. U sportowców wyczynowych konieczne może okazać się dodatkowe stosowanie produktów zawierających skondensowane postacie makroskładników odżywczych, tj. batony, żele, koncentraty, a także sprawdzonych suplementów, których skuteczność została potwierdzona licznymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Jedną z najbardziej uznanych instytucji na świecie zajmujących się zagadnieniami właściwego odżywiania i suplementacji sportowców jest Australijski Instytut Sportu [1] z siedzibą w stolicy Australii, Kanberze. W bieżącym, 2021 r. AIS wprowadziło kilka zmian w rekomendacjach dotyczących składników pokarmowych i suplementów przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie. W kwestii kategoryzacji tych produktów nie dokonano żadnych zmian i nadal wszystkie przyporządkowuje się do czterech grup – od A do D. Różnica dotyczy nielicznych składników, które zostały dołączone do tej klasyfikacji lub też zmieniły kategorię. W niniejszym artykule skoncentruję się właśnie na tych nowościach.

Należy zwrócić uwagę na fakt, że obecnie na stronie Australijskiego Instytutu Sportu można znaleźć wyczerpujące opisy interesujących nas suplementów, jak również czytelne infografiki prezentujące postępowanie w przypadku przyjmowania preparatów przeznaczonych do wspomagania wydolnościowego sportowców. Przykładem mogą być np. materiały dotyczące węglowodanów. Czytelnicy zapoznają się ze średnią zawartością węglowodanów w różnych powszechnie dostępnych produktach (banany, suszone owoce, batony sportowe, pieczywo, napoje typu cola i inne). Dodatkowo proponowane są strategie dostarczania węglowodanów uzależnione od intensywności i czasu trwania wysiłku fizycznego (tabela 1). Ponadto na podstawie opisów i infografik można uzyskać informacje dotyczące korzyści wynikających z zastosowania konkretnych suplementów, jak również przyswajalności, dostępności, a nawet kosztów ich stosowania.

POLECAMY

Tabela 1. Przykładowe wskazania do stosowania węglowodanów (CHO) w zależności od długości i intensywności wysiłku fizycznego [1]

Rodzaj wysiłku

Dawkowanie CHO Produkty
krótki (< 45 min) niekonieczne  -
krótkotrwały o wysokiej intensywności 
lub sporty typu stop-start, 
np. piłka nożna (45–75 min)
połykanie niewielkich ilości 
lub 
przepłukiwanie ust słodkimi produktami 
batony, żele, napoje, 
przekąski i żelki sportowe
wytrzymałościowy (1–2,5 godz.) 30–60 g na godzinę posiłki, batony, żele, napoje, przekąski i żelki sportowe

ultrawytrzymałościowy (> 2,5 godz.) 
do 90 g na godzinę posiłki, batony, żele, napoje, 
przekąski i żelki s...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr; Zakład Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Z wykształcenia analityk medyczny. Zainteresowania badawcze koncentruje na problematyce biochemii wysiłku fizycznego, a szczególnie usprawnianiu diagnostyki laboratoryjnej zawodników w celu poprawy wydolności i osiągania optymalnych wyników sportowych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI