Po co nam woda?
Woda w ludzkim organizmie służy procesom metabolicznym, transportowym, zachowania równowagi elektrolitowej, temperatury, przewodnictwa komórek nerwowych, wpływając na funkcję wszystkich narządów. Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla zachowania sprawności każdej komórki organizmu [1]. Wodę dostarczamy głównie poprzez jej picie, wraz z żywnością oraz dzięki procesom oksydacyjnym zachodzącym w organizmie. Woda mineralna może być nośnikiem do 70 różnych składników mineralnych. Główne z nich to wapń, magnez, potas, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki żelazo oraz mikroelementy, takie jak lit, stront, mangan, brom, cynk i miedź, które występują w wodzie w ilościach śladowych.
Do teraz nie zostały jasno ustalone dolne i górne limity spożycia wody związane z ryzykiem zdrowotnym, a zalecenia większości instytucji polegają na średnim spożyciu wody przez społeczeństwo [1].
POLECAMY
Biologicznie aktywna tkanka określana jako „fat-free mass”, wskaźnik popularny w praktyce dietetycznej dzięki metodzie bioimpedancji (BIA), przy odpowiednim poziomie nawodnienia powinna składać się w 73% z wody. Natomiast nawet niewielkie już odwodnienie jest niebezpieczne dla zdrowia [2]. Odwodnienie rzędu 2% upośledza termoregulację i gęstość osocza, 7% może powodować halucynacje, a odwodnienie 10% może prowadzić do śmierci. Dlatego też odpowiednie nawodnienie jest istotne dla zachowania prawidłowych funkcji wszystkich narządów, a odwodnienie wiąże się z rozwojem wielu chorób [3].
Zapotrzebowanie na wodę?
Szacuje się, że w normalnych warunkach tracimy około 1,5 litra wody, z kałem ok. 150 cm3, z powietrzem wydychanym 550 cm3 oraz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!