Popularne mity na temat oleju rzepakowego

ABC prawidłowego żywienia

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wybieranych tłuszczy przez polskich konsumentów [5]. Jak wszystko co popularne, ma on swoich zwolenników i przeciwników. Bitwa na argumenty trwa od wielu lat jednak tu nie chodzi o to kto wygra tę wojnę, a o wzrost świadomości i zdrowsze wybory. W artykule przedstawiono najpowszechniejsze mity dotyczące oleju rzepakowego oraz najnowsze doniesienia na ich temat.

Nie taki tłuszcz straszny?

Wpływ diety na ogólne zdrowie człowieka w dużej mierze wiąże się z rodzajem oraz ilością spożywanych tłuszczów. W Polsce podobnie jak w wielu rozwiniętych krajach jest ono zbyt wysokie. Jak pokazują badania prowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego − 
Państwowy Zakład Higieny, na początku ubiegłego roku przeciętny Polak spożywał w ciągu dnia 119 g tłuszczu, a przeciętna Polka 79 g, przy czym we wszystkich grupach ludności spożycie przekraczało zalecane normy, a średni odsetek energii pochodzącej z tego składnika sięgał 35% [1, 2].
Tłuszcz to przede wszystkim ważny składnik energetyczny, pozwalający na pokrycie bieżących potrzeb organizmu. Jest wykorzystywany bezpośrednio przez wszystkie komórki i tkanki (oprócz erytrocytów, komórek ośrodkowego układu nerwowego i nerek). Jeden gram tłuszczu dostarcza 9 kcal [3].
Niewłaściwy sposób odżywiania jest jednym z głównych czynników powodujących występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy choroby serca. Te z kolei prowadzą do przedwczesnych zgonów. Nadmierne spożycie tłuszczów przyczynia się do otyłości, choć jest tylko jednym z wielu czynników w etiopatogenezie tego schorzenia [4]. 
Informacje te nie napawają optymizmem i zapewne jest to jeden z powodów, dla których nasz rodzimy olej rzepakowy jako tłuszcz, musi stale bronić swojej pozycji na polskich stołach.

„Oliwa Północy” pod lupą

Od wielu lat olej rzepakowy musi ustępować miejsca oliwie z o...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI