Predyspozycje genetyczne do diety roślinnej
Rośnie liczba osób, które decydują się na przejście na dietę roślinną. Coraz popularniejsze stają się wegańskie przepisy, a na rynek wciąż trafiają nowe produkty bez składników odzwierzęcych. Pojawia się zatem pytanie, czy każdy może stosować dietę roślinną bez narażania się na niedobory mineralno-witaminowe. Okazuje się, że predyspozycje genetyczne mogą w dużej mierze wpływać na zapotrzebowanie odżywcze każdego człowieka. Powszechnie występujące polimorfizmy genetyczne mogą negatywnie działać na przyswajanie niektórych witamin czy związków mineralnych z żywności roślinnej.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Enzymy szlaku przemian kwasów tłuszczowych FADS1 i FADS2, kodowane przez geny o tych samych nazwach, kontrolują, w jaki sposób organizm metabolizuje długołańcuchowe tłuszcze nienasycone, niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania tkanki mózgowej.
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowymi omega-3 są typem kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować de novo. Kwasy omega-3 dzieli się na trzy typy: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas tłuszczowy ALA znajduje się głównie w roślinach, takich jak siemię lniane, nasiona chia czy nasiona konopne. Z kolei źródłem kwasów tłuszczowych EPA i DHA są przede wszystkim ryby i owoce morza.
Rezygnacja z jedzenia produktów odzwierzęcych niesie za sobą zagrożenie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!