Wstęp
Wiesiołek (Oenothera L.) należy do rodzaju roślin zielnych rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae) powszechnie występujących na polnych drogach i kwiecistych łąkach. Pierwotnym miejscem uprawy tej rośliny był teren Ameryki Północnej. Stamtąd rozprzestrzeniła się ona na inne kontynenty i wyspy oceaniczne, dzięki czemu wiesiołek obecnie spotykany jest na całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem Antarktydy [1]. Roślinę tę cechuje bogata różnorodność rodzajów taksonomicznych. Może szczycić się około 200 gatunkami odmian zgrupowanymi w 16 podrodzajach. Do dwóch gatunków najczęściej stosowanych w ziołolecznictwie należą: wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis L.) oraz wiesiołek dziwny (Oenothera paradoxa Hudziok) [2].
W ostatnim czasie ta niepozornie urokliwa roślina zyskuje coraz większą popularność za sprawą nasion, z których metodą tłoczenia na zimno pozyskiwany jest olej. Dobroczynne właściwości oleju z nasion wiesiołka wynikają z jego składu, w którym przede wszystkim dominują kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, takie jak kwasy linolowy (LA) i γ-linolenowy (GLA) zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [3]. Ponadto olej z nasion wiesiołka odznacza się wysoką zawartością witaminy E oraz różnorodnych składników mineralnych [4].
Skład che
...Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!