Szacuje się, że ≥ 80% przypadków chorób sercowo-naczyniowych można by uniknąć przez wdrożenie zasad zdrowego stylu życia, w tym odpowiednio zbilansowanej diety oraz ograniczanie modyfikowalnych czynników ryzyka, takich jak np. zaburzenia lipidowe, cukrzyca i nadmierna masa ciała [1].
Należy podkreślić, że w szerokim zakresie stężeń istnieje dodatnia i silna zależność między cholesterolem całkowitym i LDL a ryzykiem chorób krążenia. Dotyczy to zarówno mężczyzn, jak i kobiet, osób z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową lub bez tej choroby. Redukcja frakcji LDL cholesterolu jest pierwszorzędnym celem prewencji chorób układu krążenia [1, 2].
POLECAMY
Niska wartość HDL wiąże się z podwyższonym ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych (s-n), ale działanie zmierzające do jego wzrostu nie powoduje obniżenia ryzyka ich wystąpienia. Nie wykazano, aby bardzo duże stężenie HDL wiązało się z ochroną przed rozwojem miażdżycy [1].
Z kolei hipertrójglicerydemia jest istotnym niezależnym czynnikiem ryzyka chorób s-n, lecz zależność ta jest znacznie słabsza niż w przypadku hipercholesterolemii. Wiadomo, że indukuje ona stany prokoagulacyjne, co jest zjawiskiem niekorzystnym w chorobach układu sercowo-naczyniowego, a ponadto w ciężkiej postaci jest czynnikiem ryzyka zapalenia trzustki [1].
Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zaburzeń lipidowych, glikemii, stanów zapalnych i prokoagulacyjnych oraz rozwoju miażdżycy. Z kolei cukrzyca znacznie zwiększa ryzyko zachorowania i zgonu z powodu choroby wieńcowej i udaru mózgu. Powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych i zaburzenia ukrwienia wielu narządów [1].
Zalecenia IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) w zakresie spożycia tłuszczów
Zgodnie z akt...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!