Czym są wolne rodniki i czy zagrażają naszemu zdrowiu?
Reaktywne formy tlenu (ROS), w tym wolne rodniki, to cząsteczki powstające m.in. w wyniku oddychania komórkowego i aktywacji układu odpornościowego [1]. Choć uczestnicząc w regulacji napięcia naczyń krwionośnych, sygnalizacji komórkowej czy eliminacji patogenów, pełnią funkcje fizjologiczne w organizmie, ich nadmiar nie jest korzystny dla naszego zdrowia [2]. Kiedy równowaga między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich neutralizacji zostaje zachwiana, dochodzi do rozwoju stresu oksydacyjnego, który finalnie prowadzi do powstawania stanów zapalnych. Prowadzi on bowiem do uszkodzenia struktur komórkowych – białek, lipidów, a nawet materiału genetycznego [3].
Naturalne mechanizmy ochrony przed stresem oksydacyjnym
Organizm ludzki wykształcił dwa podstawowe systemy obrony przed wolnymi rodnikami – enzymatyczny i nieenzymatyczny. W pierwszym z nich uczestniczą takie enzymy, jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), peroksydaza glutationowa (GPx) i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!