Olej rzepakowy jako wsparcie w walce ze stresem oksydacyjnym

ABC prawidłowego żywienia

Stan zapalny jest fizjologiczną odpowiedzią organizmu na szkodliwe bodźce. Jednak przewlekły stan zapalny, powiązany często ze stresem oksydacyjnym, może prowadzić do trwałych uszkodzeń tkanek oraz rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2 czy nowotwory. Reaktywne formy tlenu (ROS), które są nadmiernie produkowane w warunkach stresu oksydacyjnego, nasilają procesy zapalne, szczególnie przy niedoborze związków antyoksydacyjnych. Jednym z naturalnych związków o silnym potencjale antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym jest witamina E, obficie występująca w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Równie istotne są zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają na zmniejszenie syntezy prozapalnych mediatorów. Regularne spożycie oleju rzepakowego może zatem wspierać organizm w utrzymaniu równowagi redoks i ograniczaniu przewlekłych stanów zapalnych.

Czym są wolne rodniki i czy zagrażają naszemu zdrowiu?

Reaktywne formy tlenu (ROS), w tym wolne rodniki, to cząsteczki powstające m.in. w wyniku oddychania komórkowego i aktywacji układu odpornościowego [1]. Choć uczestnicząc w regulacji napięcia naczyń krwionośnych, sygnalizacji komórkowej czy eliminacji patogenów, pełnią funkcje fizjologiczne w organizmie, ich nadmiar nie jest korzystny dla naszego zdrowia [2]. Kiedy równowaga między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich neutralizacji zostaje zachwiana, dochodzi do rozwoju stresu oksydacyjnego, który finalnie prowadzi do powstawania stanów zapalnych. Prowadzi on bowiem do uszkodzenia struktur komórkowych – białek, lipidów, a nawet materiału genetycznego [3]. 

Naturalne mechanizmy ochrony przed stresem oksydacyjnym

Organizm ludzki wykształcił dwa podstawowe systemy obrony przed wolnymi rodnikami – enzymatyczny i nieenzymatyczny. W pierwszym z nich uczestniczą takie enzymy, jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), peroksydaza glutationowa (GPx) i...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI