Jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego jest nadmierne spożycie sodu. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu) stosowana w domu do dosalania potraw oraz produktów przetworzonych, solonych ze względów technologicznych i smakowych. Sól nadaje potrawom pożądany smak, ma działanie utrwalające, wpływa na teksturę wyrobów mięsnych, umożliwia prawidłowy przebieg fermentacji i tworzenia ciasta, ułatwia też wytwarzanie serów. Ze względu na wysoką zawartość sodu w większości produktów spożywczych powinniśmy ograniczać dodawanie soli do potraw, bądź poszukiwać alternatyw dla tradycyjnej soli kuchennej.
POLECAMY
Naprzeciw potrzebie ograniczania podaży sodu z dietą, wyszli producenci SuperSoli, która zawiera o 53% mniej sodu niż tradycyjna sól kuchenna. Przygotowana z użyciem wysokozmineralizowanych wód, solanek i złóż mineralnych.
Sól ta zawiera również wiele innych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, brom, i wiele innych składników mineralnych: