Nowe normy żywieniowe w dietetyce na 2021 rok

ABC prawidłowego żywienia

Normy żywienia są jednym z podstawowych narzędzi używanych w codziennej pracy dietetyków. Stanowią podstawę do oceny sposobu żywienia, służą do planowania diet indywidualnych, jak również całych grup populacyjnych (np. dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkole, pacjentów szpitali, pensjonariuszy sanatoriów czy domów pomocy społecznej). Mają również praktyczne zastosowanie w pracy lekarzy, pielęgniarek, pracowników sanepidu, nauczycieli akademickich oraz producentów żywności. Bez nich nie byłoby możliwe opracowywanie zaleceń żywieniowych, monitorowanie i ocena spożycia żywności w populacji czy prowadzenie badań naukowych. W normach określone jest zapotrzebowanie populacji na energię, makroskładniki (węglowodany, tłuszcze i białko), błonnik pokarmowy, cholesterol, witaminy, składniki mineralne i wodę. Spożywanie diety zgodnej z określonymi w normach wartościami energii i składników odżywczych ma zapobiegać skutkom ich nadmiaru i niedoboru, a co za tym idzie – chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia. 
Dynamiczny rozwój nauki w zakresie wpływu żywności i żywienia na stan zdrowia determinuje konieczność stałej aktualizacji norm żywieniowych. W odpowiedzi na te potrzeby pod koniec 2020 r. ukazała się najnowsza wersja norm żywienia dla populacji polskiej [1], opracowana przez ekspertów dawnego Instytutu Żywności i Żywienia (opracowanie zostało wydane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI