Niedobory żelaza w sporcie

ABC prawidłowego żywienia

W artykule omówiono wpływ intensywnego treningu na zapasy żelaza w organizmie oraz ryzyko rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców, zarówno zawodowych, jak i amatorów. Podkreśla znaczenie regularnych badań krwi w celu wczesnego wykrycia niedoborów, które są częste, zwłaszcza u kobiet.

Niezależnie od tego, czy mówimy o osobie zawodowo zajmującej się sportem, czy o amatorze wojowniku – intensywne treningi mogą wyczerpać zapasy żelaza i narazić na ryzyko rozwoju niedokrwistości z niedoboru tego mikroelementu. W dzisiejszym świecie fitnessu możemy zaobserwować próbę polepszenia rezultatów sportowych i samopoczucia na treningu poprzez inwestowanie w szereg suplementów dla sportowców, a zapominamy o podstawach. 
Niezależnie od tego, czy trenujemy zawodowo, czy amatorsko, powinniśmy regularnie robić badania w celu wczesnej diagnostyki ewentualnych niedoborów. Niedobór żelaza jest bardzo powszechny u sportowców. Blisko połowa kobiet, które ćwiczą, może mieć problem z gospodarką żelazową. Mimo że kobiety są bardziej narażone na niedobór tego mikroskładnika, również mężczyźni mogą cierpieć z tego powodu. 

Czym jest niedobór żelaza i jak można go uniknąć? 

Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, co oznacza, że musimy dostarczyć go z diety. Jest ono m.in. częścią hemoglobiny, która jest białkiem transportującym tlen do wszystkim komórek naszego organizmu. Mózg ma duże zapotrzebowanie na tle...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej; ukończyła z wyróżnieniem studia licencjackie na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim; dodatkowo skończyła studia magisterskie na kierunku Ekonomia, jednak żywienie człowieka oraz sport są jej zdecydowanie bliższe; stale rozwija się w zakresie dietetyki klinicznej, sportowej, a w niedalekiej przyszłości planuje zdobyć wykształcenie z zakresu psychodietetyki oraz dietcoachingu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI