Według obowiązującej obecnie piramidy żywienia opublikowanej w 2016 r. owoce i warzywa powinny stanowić podstawę diety człowieka. WHO zaleca spożywanie dziennie minimum 400 g warzyw i owoców, sugerując rozłożenie ich na pięć porcji po ok. 80 g [1, 2]. Jednocześnie zalecenia proponują, by jedna porcja pokryta została za pomocą soku owocowego, warzywnego bądź owocowo-warzywnego. Według rozporządzenia Unii Europejskiej za jedną porcję uznaje się 200 ml soku [3].
Nie bez przyczyny owocom i warzywom przypisuje się tak wielką rolę w żywieniu człowieka. Są one bardzo ważnym źródłem witamin, minerałów, a także innych związków aktywnych biologicznie, np. działających antyoksydacyjnie garbników, antocyjanów czy flawonoidów [4, 5]. Niestety, zbyt niskie spożycie tych produktów przez lata stanowiło w Polsce poważny problem. Jak wskazują ostatnie dane GUS z 2016 r., spożywamy przeciętnie 395–408 g warzyw i owoców dziennie, przy czym warzywa stanowią 70% [6]. Można zatem powiedzieć, że statystycznie realizujemy minimalne dzienne założenie, jednak jest to dopiero pierwszy krok. Wiele wskazuje na to, że nieprzeciętne korzyści dla zdrowia wykazuje spożycie nawet dwukrotnie większej ilości owoców i warzyw [7]. Zaobserwowano, że wraz ze wzrostem dziennego spożycia omawianych produktów maleje ryzyko chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych.
W takiej sytuacji urozmaicenie diety sokami wydaje się zasadne. Soki warzywne i owocowe są nośnikami wszelkich dóbr zawartych w surowcu, a przy tym ich spożycie jest dla konsumentów prostsze i bardziej atrakcyjne. Dla przykładu tru...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!