Senolityki to substancje aktywne, które wpływają na długość życia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób związanych ze starzeniem się ustroju. O senolitykach i ich potencjalnym zbawiennym wpływie na nasz organizm mogą poczytać Państwo w październikowym numerze „Food Forum” (2019). W niniejszym wydaniu skupimy się na innych substancjach bioaktywnych, które wpływają na potencjał senolityczny, a tym samym na wydłużenie i poprawę jakości życia.
Jak pokazują badania, około 45% osób powyżej 85. roku życia cechuje się znaczącym obniżeniem jakości życia [1]. Wynika to zarówno z deficytów na poziomie fizjologicznym, jak i poznawczym. Duże wyzwanie dzisiejszej medycyny polega na wydłużeniu czasu przeżycia, ale bez pogarszania się jego jakości. Innymi słowy działania mają polegać na tym, aby umożliwić osiągnięcie sędziwego wieku, ale jednocześnie zachować dobrostan fizyczny i psychiczny. Wśród czynników przyspieszających proces starzenia się można wyróżnić:
- uszkodzenia DNA,
- skracanie telomerów (telomer to końcowy odcinek chromosomu),
- mutacje onkogenne,
- dysfunkcje mitochondrialne i metaboliczne,
- stan zapalny.
Zwróćmy uwagę, że udział „starzejących się komórek” (ang. senescent cells) został potwierdzony w patogenezie takich schorzeń, jak [2]:
POLECAMY
- miażdżyca,
- łysienie,
- kacheksja,
- sarkopenia,
- osteoporoza,
- zaćma, ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!