Ryby stanowią istotny element diety w międzynarodowej kulturze. Spożywa się je odświętnie, w czasie postu oraz na co dzień w formie przekąski. I choć powszechnie uważa się je za zdrowe, to coraz częściej można spotkać negatywne opinie na ich temat. Sprawdźmy wspólnie, ile jest w tym prawdy.
Spożycie ryb i owoców morza na całym świecie wzrasta. I choć średnie spożycie na rok w Europie plasuje się na poziomie 23 kg na osobę, to w Polsce wynosi tylko 12 kg. To i tak nic w porównaniu do mieszkańców Chin, którzy rocznie zjadają ich ok. 40 kg [1].
Choć spożycie w populacjach różni się, to w kwestii ryb jedno się nie zmienia. To wciąż powstające na ich temat mity dietetyczne. Sprawdźmy razem, które z nich faktycznie są prawdziwe.
Każda ryba jest zdrowa – MIT
Istnieje bowiem wiele gatunków ryb trujących, np. ryby rozdymkowate, kostera cętkowana lub murena olbrzymia. Tych ryb należy bezwzględnie unikać, gdyż zawierają tetrodotoksynę – śmiercionośną substancję [2].
Wpływ pożywienia na organizm jest kwestią indywidualną. Ryby to dość częsty alergen, który jednym przyniesie wiele dobrego, a u innych wywoła objawy chorobowe [3].
POLECAMY
Ryby chronią organizm przed chorobą nowotworową – FAKT
Badania z ostatnich 10 lat potwierdzają związek między wysokim spożyciem ryb a niższym ryzykiem rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, dotyczy to nowotworów jamy ustnej, przełyku oraz jelita grubego [4, 5].
Ryby mrożone tracą wszystkie wartości odżywcze – FAKT i MIT
Podczas mrożenia ryb straty wartości odżywczych są znik...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!