Miód – korzyści w pożywieniu i kosmetykach

ABC prawidłowego żywienia

Dobroczynny wpływ miodu na zdrowie człowieka znane jest od czasów prehistorycznych. Początkowo kuszące były tylko walory smakowe miodu, ale z czasem zauważono także jego doskonały wpływ na cały organizm człowieka, w tym również na skórę. Słynne prekursorki kobiecej pielęgnacji, Kleopatra i Szeherezada, swoje codzienne rytuały opierały właśnie na miodzie.

Dzisiejszy stan wiedzy pozwala na dokładną analizę biologicznego wpływu miodu na organizm ludzki. W niniejszym artykule przedstawiono:

  • pochodzenie i skład miodu,
  • biologiczne mechanizmy działania miodu, 
  • wpływ miodu na skórę i jego wykorzystanie w kosmetykach.

Naturalny miód wytwarzany jest przez pszczoły z gatunku Apis mellifera w trakcie trawienia i zagęszczania substancji pochodzenia roślinnego (nektar) oraz wydzielin owadów żywiących się sokami roślin (spadź). Na rynku można więc spotkać miody: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. W skład miodu wchodzą przede wszystkim cukry – 80% suchej masy oraz woda – 18%. Wśród cukrów dominują cukry proste – fruktoza i glukoza (70%), następnie disacharydy (m.in. maltoza, sacharoza, izomaltoza) oraz polisacharydy stanowiące ok. 4–5%. W miodzie znajduje się również niewielka ilość witamin (z grupy B, PP, C, kwas foliowy) oraz białka, w tym bardzo ważne biologicznie enzymy. W śladowych ilościach występują także mikroelementy oraz polife...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI