W niniejszym artykule przedstawiono górne tolerowane poziomy spożycia składników mineralnych (Tolerable Upper Level Intake – UL) oraz ich rolę w organizmie, skutki niedoboru oraz nadmiaru (tabela 1). W tabeli 2 przedstawiono poziomy UL ustalone przez European Food Safety Authority (EFSA), a w tabeli 3 przez Instytut Medycyny oraz Żywności i Żywienia w USA. Definicję UL oraz zasady jego ustalania i rozumienie opisano w poprzednim numerze – „Food Forum” 2021, nr 1(41).
Skutki nadmiernej podaży wielu składników mineralnych mogą prowadzić do efektów odmiennych niż oczekiwane
Podobnie jak w przypadku witamin, objawy zarówno niedobor...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!