Megadawki z suplementów. Część II. Górne tolerowane poziomy spożycia. Składniki mineralne

Suplementy

Suplementacja diety składnikami mineralnymi może być wartościowa, jeśli stosowana jest w uzasadnionych przypadkach, po uwzględnieniu podaży z dietą, a najlepiej po ocenie stanu odżywienia. Nadmierna podaż może zaburzać równowagę organizmu, w tym hormonalną, oraz prowadzić do działań niepożądanych. Ponadto sprzyja interakcjom w zakresie wchłaniania ze składnikami mineralnymi pobieranymi zarówno z diety, jak i z suplementów, a także wspiera rozwój reakcji wolnorodnikowych. Podaż wysokich dawek często wiąże się z występowaniem podobnych objawów jak te, które dotyczą niedoboru wielu składników mineralnych.

W niniejszym artykule przedstawiono górne tolerowane poziomy spożycia składników mineralnych (Tolerable Upper Level Intake – UL) oraz ich rolę w organizmie, skutki niedoboru oraz nadmiaru (tabela 1). W tabeli 2 przedstawiono poziomy UL ustalone przez European Food Safety Authority (EFSA), a w tabeli 3 przez Instytut Medycyny oraz Żywności i Żywienia w USA. Definicję UL oraz zasady jego ustalania i rozumienie opisano w poprzednim numerze – „Food Forum” 2021, nr 1(41). 

Skutki nadmiernej podaży wielu składników mineralnych mogą prowadzić do efektów odmiennych niż oczekiwane 

Podobnie jak w przypadku witamin, objawy zarówno niedobor...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI