Natura stworzyła niezmierzone przez nas bogactwo składników. Jednym z nich jest mastiha.
Mastiha, inaczej mastyks, to z greckiego „łzy Chios”. Jest to miękka, aromatyczna żywica naturalna. Pozyskuje się ją z balsamu wyciekającego z drzewa pistacji kleistej Pistacia lentiscus, które rośnie w obszarze śródziemnomorskim [1].
POLECAMY
W zależności od pochodzenia wyróżniamy mastihę chioską, lewatyńską i bombajską.
W południowej części wyspy Chios jest hodowanych ok. 2 miliony drzew, z których zbierany jest surowiec. Pieczę nad drzewami ma Stowarzyszenie Sadowników „Mastiha Chios”. Żywica jest zbierana w drugiej połowie sierpnia.
Do zastygnięcia potrzebuje od 10 do 20 dni.
Żywica przyjmuje formy grudek różnej wielkości, koloru – żółtawy, zielonkawy, przezroczysty, mętny i kształtu – gruszkowaty, kulisty, walcowaty lub jajowaty. Zapach balsamiczny.
Jest zarejestrowana na liście UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości.
Mastiha zawiera 42% kwasów mastycynowych, 50% żywicy beta, 2% olejków. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
W starożytnej Grecji, w V w. p.n.e. żuto i gryziono mastyks. Stosowano ją jako gumę do żucia i lekarstwo na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W XXI w. mastyks używa się do produkcji likierów (Mastichato), deserów, napojów orzeźwiających, gum do żucia, słodyczy, lodów pieczywa, sera. Jest również przydatny jako składnik kosmetyków.
W dżemach i ciastach ma funkcję żelującą [2].
Jej potencjał przeciwutleniający prawdopodobnie wynika z hamowania kinazy białkowej, a działanie przeciwzapalne z hamowania...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!