Ciekawym i obecnie intensywnie badanym białkiem o niezwykle dużej sile bioaktywnej jest laktoferyna. Proteina ta, poprzez wpływ na losy żelaza w organizmie, oddziałuje na nasz system odpornościowy. Laktoferyna w prostym mechanizmie działa bakteriobójczo, wiąże nadmiar żelaza występującego w organizmie, a tym samym ogranicza jego dostępność dla bakterii. Brak żelaza dla patogennych bakterii jest równoznaczny z zahamowaniem ich wzrostu, a w następstwie gwarantuje to ochronę organizmu przed zachorowaniem.
Budowa i źródła laktoferyny
Laktoferyna jest glikoproteiną (połączenie białka z częścią cukrową) z rodziny transferyn, co wpływa na jej zdolność do łączenia się z jonami żelaza (chelatowanie) [1]. Laktoferynę można znaleźć w mleku, gdzie wchodzi w skład białek serwatkowych. I tak jej zawartość w mleku krowim waha się między 50 a 120 mg/dm3. Co ciekawe, zawartość laktoferyny w siarze (mleko wydzielane i gromadzone przez gruczoły mlekowe w ostatnich dniach ciąży) może być nawet pięciokrotnie więks...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!