Dołącz do czytelników
Brak wyników

Suplementy

5 czerwca 2019

NR 1 (Luty 2019)

Laktoferyna – białko o szerokim spektrum działania terapeutycznego

0 39

Ciekawym i obecnie intensywnie badanym białkiem o niezwykle dużej sile bioaktywnej jest laktoferyna. Proteina ta, poprzez wpływ na losy żelaza w organizmie, oddziałuje na nasz system odpornościowy. Laktoferyna w prostym mechanizmie działa bakteriobójczo, wiąże nadmiar żelaza występującego w organizmie, a tym samym ogranicza jego dostępność dla bakterii. Brak żelaza dla patogennych bakterii jest równoznaczny z zahamowaniem ich wzrostu, a w następstwie gwarantuje to ochronę organizmu przed zachorowaniem.

Budowa i źródła laktoferyny

Laktoferyna jest glikoproteiną (połączenie białka z częścią cukrową) z rodziny transferyn, co wpływa na jej zdolność do łączenia się z jonami żelaza (chelatowanie) [1]. Laktoferynę można znaleźć w mleku, gdzie wchodzi w skład białek serwatkowych. I tak jej zawartość w mleku krowim waha się między 50 a 120 mg/dm3. Co ciekawe, zawartość laktoferyny w siarze (mleko wydzielane i gromadzone przez gruczoły mlekowe w ostatnich dniach ciąży) może być nawet pięciokrotnie większa [1, 2]. Mleko ludzkie cechuje się wyższą zawartością laktoferyny niż mleko krowie (1–3 mg/ml vs. 0,1–0,4 mg/ml). W szklance mleka krowiego występuje ok. 25–75 mg laktoferyny. 

Laktoferyna występuje również w innych wydzielinach człowieka – ślinie, łzach, wydzielinie gruczołów płciowych (tabela 1) [2]. Stężenie laktoferyny w surowicy krwi jest relatywnie niskie, ale zmienia się diametralnie w miejscu wystąpienia stanu zapalnego. Wówczas odnotowuje się nawet 1000-krotny wzrost jej stężenia. W związku z tym laktoferyna może również służyć jako wskaźnik diagnostyczny świadczący o stanie zapalnym związanym głównie z infekcją bakteryjną.

Wpływ laktoferyny na procesy wchłaniania żelaza

Już sama nazwa „laktoferyna” – feryna, z łaciny ferrum (żelazo) – nawiązuje do żelaza. I rzeczywiście cechą charakterystyczną laktoferyny jest jej powinowactwo z żelazem, w gruncie rzeczy jest enzymem transportującym żelazo we krwi. Dodatkowo połączenie żelaza z laktoferyną jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, dlatego też w przemyśle wykorzystuje się tę zdolność do produkcji preparatów żelaza o zwiększonym wchłanianiu. Warto mieć na uwadze, że suplementacja diety żelazem u osób z niedoborem tego składnika niesie ze sobą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Podaż żelaza może wiązać się z jego nadmierną kumulacją w tkankach, zwiększając tym samym podatność na infekcje. Kwestionuje się także skuteczność suplementacji diety żelazem w leczeniu jego niedoborów, a doniesienia naukowe sugerują, że jego podaż może zwiększać stężenie IL-6 o działaniu prozapalnym [4]. Zaskakujące są wyniki badań oceniając...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy