Kwercetyna należy do klasy flawonoidów, zwanych flawonolami, których organizm ludzki nie może wytworzyć. Ma żółty kolor i jest jednym z najobficiej występujących w diecie flawonoidów. Można ją znaleźć w owocach (jabłka, wiśnie, jagody), warzywach (cebuli, brokułach), a także wielu innych produktach, takich jak herbata i czerwone wino. Kwercetyna stosowana jest jako suplement diety i może być korzystna we wspomaganiu leczenia różnych chorób. Niektóre z udokumentowanych korzystnych efektów obejmują ochronę układu krążenia, działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i immunomodulujące [1]. Podobnie jak w przypadku większości polifenoli, praktyczne zastosowanie kwercetyny jest ograniczone przez jej niską biodostępność. Ostatnio stwierdzono, że u ludzi kwercetyna w połączeniu z lecytyną słonecznikową ma do 20 razy większą przyswajalność niż sama kwercetyna, bez żadnych zauważalnych skutków ubocznych [2].
Zmniejszanie stanu zapalnego
Jedną z najbardziej niezwykłych właściwości kwercetyny jest jej zdolność do modulowania stanu zapalnego. Kwercetyna zmniejsza wydzielanie mediatorów zapalnych, takich jak prostaglandyny i leukotrieny [3, 4]. Naukowcy z Michigan State University badali wpływ dietetycznych flawonoidów, takich jak kwercetyna na stan zapalny. Podwyższony poziom białka C-reaktywnego (CRP) jest związany z licznymi stanami chorobowymi, takimi jak otyłość, choroby serca i toczeń. Stwierdzono, że spożywanie niektórych pokarmów, w tym będących źródłem kwercetyny, może obniżyć poziom CRP [5]. Znaczący spadek poziomu CRP zaobserwowano po dwumiesięcznej suplementacji...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!