Wprowadzenie
Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują plejotropowe działanie w organizmie człowieka. Powszechnie kojarzone są głównie z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego (szczególnie DHA) i układu krążenia (szczególnie EPA). Cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 to oleje roślinne (kwas α-linolenowy) i tłuste ryby morskie (EPA i DHA). Jak można domniemać typowa dieta zachodnia nie realizuje zapotrzebowania na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wobec tego chcąc zadbać o zdrowie warto zwiększyć w zwyczajowej diecie spożycie produktów żywnościowych (olej lniany, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie) stanowiących cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasu α-linolenowego, EPA i DHA.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe różnią się pod względem długości łańcucha węglowego oraz liczby nienasyconych (podwójnych) wiązań między atomami węgla. To właśnie położenie wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym klasyfikuje nienasycone kwasy tłuszczowe do rodziny omega-3 (n-3), omega-6 (n-6), omega-7 (n-7) lub omega-9 (n-9). Jak to interpretować? Jeśli kwasy tłuszczowe należą do rodziny omega-3 to znaczy, że pierwsze podwójne wiązanie znajduje się odpowiednio przy trzecim atomie wę...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!