Kwasy tłuszczowe omega-3 jako wsparcie układu krążenia

Suplementy

Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas α-linolenowy, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczyć wraz z żywnością lub w postaci suplementu diety. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwkrzepliwe i hipotensyjne, przez co mogą zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Zgodnie w wytycznymi American Heart Association (AHA) dwa razy w tygodniu należy spożywać ryby morskie, w tym raz ryby tłuste lub suplementować EPA + DHA; 250 mg/dobę – 1000 mg/dobę u pacjentów z niedokrwienną chorobą serca oraz z niewydolnością serca.

Wprowadzenie

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują plejotropowe działanie w organizmie człowieka. Powszechnie kojarzone są głównie z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego (szczególnie DHA) i układu krążenia (szczególnie EPA). Cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 to oleje roślinne (kwas α-linolenowy) i tłuste ryby morskie (EPA i DHA). Jak można domniemać typowa dieta zachodnia nie realizuje zapotrzebowania na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wobec tego chcąc zadbać o zdrowie warto zwiększyć w zwyczajowej diecie spożycie produktów żywnościowych (olej lniany, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie) stanowiących cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasu α-linolenowego, EPA i DHA. 

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe różnią się pod względem długości łańcucha węglowego oraz liczby nienasyconych (podwójnych) wiązań między atomami węgla. To właśnie położenie wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym klasyfikuje nienasycone kwasy tłuszczowe do rodziny omega-3 (n-3), omega-6 (n-6), omega-7 (n-7) lub omega-9 (n-9). Jak to interpretować? Jeśli kwasy tłuszczowe należą do rodziny omega-3 to znaczy, że pierwsze podwójne wiązanie znajduje się odpowiednio przy trzecim atomie wę...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI