Wprowadzenie
Kombucha to napój fermentowany powstający przez dodanie bakterii i drożdży do mieszanki z czarnej lub zielonej herbaty i cukru. Kombucha zyskała popularność jako potencjalne źródło żywych kultur bakterii, które są żywymi organizmami pomagającymi zrównoważyć mikrobiotę jelitową [12].
Badania przeprowadzone na początku lat 20. XXI w. pokazują, że kombucha może zwiększyć odporność na raka, zapobiegać chorobom układu krążenia, wspierać funkcje trawienne, stymulować układ odpornościowy, zmniejszyć stany zapalne. Przynosi także wiele innych korzyści.
Czym jest kombucha?
Kombucha to fermentowany napój pochodzenia azjatyckiego. Zdobyła popularność ze względu na działanie lecznicze m.in. przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe. Ponadto wspomaga leczenie wrzodów żołądka i hiperlipidemii. Wykazała również wpływ na odpowiedź immunologiczną i detoksykację wątroby [3]. Tradycyjny napój powstaje z fermentacji słodzonej czarnej herbaty (Camellia sinensis). Do jego przygotowania można wykorzystać również inne herbaty [15].
Fermentacja herbaty jest procesem wykorzystującym symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży włożonych w warstwę celulozy. Ta celulozowa folia, nazywana SCOBY (ang. symbiotic colony of bacteria and yeasts), jest znana również jako grzyb herbaciany lub macierz kombuchy [7]. Podczas gdy drożdże osmofilne fermentują cukier w herbacie i produkują m.in. etanol, bakterie utleniają alkohol i wytwarzają kwas octowy [16].
Oprócz kwasu octowego powstają inne kwasy organiczne, np. glukonowy, mlekowy, jabłkowy, cytr...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!