Koenzym Q10 i jego znaczenie dla długości telomerów

Suplementy

Koenzym Q10, znany również pod nazwą CoQ10 lub ubichinon (z łac. ubitarius, wszechobecny), jest niezwykle ważnym związkiem chemicznym występującym naturalnie w każdej komórce ludzkiego organizmu, a także w komórkach zwierzęcych i bakteryjnych, odgrywającym zasadniczą rolę w procesach energetycznych i antyoksydacyjnych. Niniejszy artykuł skupia się na roli suplementacji CoQ10 oraz jej wpływem na markery biochemiczne związane z procesem starzenia.

Właściwości koenzymu Q10 

Koenzym Q10 (CoQ10) to związek chemiczny należący do grupy ubichinonów. Jest rozpuszczalny w tłuszczach i łatwo przenika przez błony biologiczne. W organizmie pełni funkcję kofaktora enzymatycznego, uczestnicząc w procesach przenoszenia elektronów i produkcji energii w mitochondriach. Dzięki swojej zdolności do przyjmowania i oddawania elektronów CoQ10 jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników [1, 2]. 
Narządy o wysokim zapotrzebowaniu energetycznym, takie jak: serce, nerki, wątroba czy mięśnie szkieletowe, charakteryzują się zwiększoną zawartością CoQ10, stąd tak ważne jest utrzymanie jego prawidłowego poziomu w tkankach [2]. Kluczowa rola CoQ10 polega na jego udziale w wytwarzaniu energii niezbędnej do procesów metabolicznych. Stabilizuje on błony komórkowe, chroniąc je przed stresem oksydacyjnym indukowanym przez wolne rodniki i zapewnia homeostazę wewnątrzkomórkową takich pierwiastków, jak: magnez, wapń czy potas [3]. Koenzym Q10 sam działa jako przeciwutleniacz, ale bierze również udział w regeneracji innych przeciwutleniaczy w organizmie – witaminy C i witaminy E. Jest on także mediatorem stanu zapalnego oraz odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie cholesterolu [4]. Dzienne zapotrzebowanie na koenzym Q10 dla osoby dorosłej szacuje się na 500 mg (w oparciu o całkowitą pulę dla ciała wynoszącą 2000 mg i średni czas obrotu tkankowego wynoszący 4 dni). Więks...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI