Właściwości koenzymu Q10
Koenzym Q10 (CoQ10) to związek chemiczny należący do grupy ubichinonów. Jest rozpuszczalny w tłuszczach i łatwo przenika przez błony biologiczne. W organizmie pełni funkcję kofaktora enzymatycznego, uczestnicząc w procesach przenoszenia elektronów i produkcji energii w mitochondriach. Dzięki swojej zdolności do przyjmowania i oddawania elektronów CoQ10 jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników [1, 2].
Narządy o wysokim zapotrzebowaniu energetycznym, takie jak: serce, nerki, wątroba czy mięśnie szkieletowe, charakteryzują się zwiększoną zawartością CoQ10, stąd tak ważne jest utrzymanie jego prawidłowego poziomu w tkankach [2]. Kluczowa rola CoQ10 polega na jego udziale w wytwarzaniu energii niezbędnej do procesów metabolicznych. Stabilizuje on błony komórkowe, chroniąc je przed stresem oksydacyjnym indukowanym przez wolne rodniki i zapewnia homeostazę wewnątrzkomórkową takich pierwiastków, jak: magnez, wapń czy potas [3]. Koenzym Q10 sam działa jako przeciwutleniacz, ale bierze również udział w regeneracji innych przeciwutleniaczy w organizmie – witaminy C i witaminy E. Jest on także mediatorem stanu zapalnego oraz odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie cholesterolu [4]. Dzienne zapotrzebowanie na koenzym Q10 dla osoby dorosłej szacuje się na 500 mg (w oparciu o całkowitą pulę dla ciała wynoszącą 2000 mg i średni czas obrotu tkankowego wynoszący 4 dni). Więks...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!