Jakość oleju rzepakowego w Polsce – jak wybrać najlepszy produkt?

ABC prawidłowego żywienia

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych w Polsce, co wynika z jego szerokiego zastosowania zarówno w kuchni domowej, jak i w przemyśle spożywczym. Jego popularność jest związana z korzystnym składem kwasów tłuszczowych oraz obecnością składników bioaktywnych, wpływających na prozdrowotne właściwości tego składnika diety. Jednakże jakość oleju rzepakowego na polskim rynku może być zróżnicowana w zależności od wielu czynników, które powinny być uwzględniane przy wyborze najlepszego produktu.

Skład oleju rzepakowego i jego znaczenie zdrowotne

Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, charakteryzuje się zawartością kwasów tłuszczowych zbliżoną do oliwy z oliwek. Zawiera 55% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ang. monounsaturated fatty acids, MUFA), ok. 30% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ang. poliunsaturated fatty acid, PUFA), natomiast nasycone kwasy tłuszczowe (ang. saturated fatty acids, SFA) stanowią tylko 4% jego składu [1]. Posiada również odpowiednią proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, wynoszącą około 2 : 1, co jest uważane za optymalne z punktu widzenia zdrowia sercowo-naczyniowego [2]. Dodatkowo olej rzepakowy jest bogatym źródłem składników bioaktywnych, m.in. witaminy K1, prowitaminy A, witaminy E oraz flawonoidów, fitosteroli (β-sitosterolu, kampesterolu, brassikasterolu) czy kwasów fenolowych (sinapin) [3, 4].
Badania epidemiologiczne wskazują, że regularne spożycie oleju rzepakowego może przyczyniać się do obniżenia stężenia cholesterolu LDL we krwi oraz redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, zawartość kwasu α-linolenowego (ALA), który posiada udokumentowane działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na funkcje mózgu i układu nerwowego dodatkowo wzmacnia prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego [5]. W badaniu przeprowadzonym wśród 27 kobiet z otyłością i cukrzycą typu 2 wykazano, że dzienna podaż 30 g oleju rzepakowego przez okres 4 tygodni obniżyła stężenie białka c-reaktywnego (hs-CRP) w porównaniu do stanu sprzed wprowadzonej interwencji (15; 11,8, p < 0,01) [6]. Z kolei podaż 50 g oleju rzepakowego dziennie przez 4 tygodnie u otyłych mężczyzn wpłynęła na redukcję ekspresji interleukiny-6 (I...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, psycholog; prowadzi centrum gabinetów specjalistycznych - Przestrzeń Balansu, skupiając się na równowadze pomiędzy aspektami fizycznymi, psychicznymi i emocjonalnymi w dążeniu do zdrowia; w codziennej pracy z pacjentami łączy wiedzę dietetyczną i psychologiczną, pomagając im w osiąganiu zamierzonych celów.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI