„Chcemy się podzielić z Wami produktem, nad którym pracowaliśmy intensywnie przez ostatnie 3 lata. Wymarzyliśmy sobie prawdziwy zamiennik mięsa – przypominający je w smaku, wyglądzie, zawartości białka. Miał też być w 100% naturalny, pełen wartości odżywczych, bez sztucznych dodatków i bez soi. To było ogromne wyzwanie dla naszej rodzinnej firmy, ale dziś cieszymy się, że nie zrezygnowaliśmy z żadnego z tych założeń” – mówi Karolina Kubara, współwłaściciel firmy.
POLECAMY
Przyszłość jest roślinna
Bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych marka Dobra Kaloria opracowała 100% produkt roślinny, o wysokiej zawartości białka. W zgodzie z filozofią firmy, przy tworzeniu nowości postawiła na naturalne składniki, wartości odżywcze i troskę o środowisko. W efekcie powstały innowacyjne w skali światowej zamienniki mięsa oparte na kiełkach. To pierwsza propozycja głównego posiłku od Dobrej Kalorii. Od niemal 12 lat marka Dobra Kaloria zajmuje się produkcją naturalnych wyrobów, bez polepszaczy, sztucznych dodatków czy GMO. Popularne batony Dobrej Kalorii, produkty śniadaniowe czy przekąski charakteryzują się prostym składem i doskonałym smakiem. Tym razem firma postanowiła pójść o krok dalej i przygotowała roślinne zamienniki mięsa.
Mięso bez grama mięsa
Wysiłek włożony w stworzenie nowego produktu, przyniósł rezultat w postaci idealnej kompozycji, do złudzenia przypominającej mięso! Producenci zadbali nie tylko o doskonały smak. Wiernie odwzorowali strukturę burgerów i klopsów, nie zapominając o kuszącym aromacie. Zamienniki oferowane przez markę charakteryzują się także wysoką zawartością białka – 27% w przypadku burgerów oraz 25% dla klopsów. Dzięki temu produkty są wartościowe pod względem odżywczym i sycące. Burgery i klopsiki można przyrządzić na wiele sposobów. Są gotowe do podgrzania w piecyku, na patelni, grillu bądź w mikrofalówce.
Moc kiełków
Nowości od Dobrej Kalorii bazują na wartościach odżywczych kiełków, które stanową pierwszy etap rozwoju każdej rośliny. W trakcie tego procesu uaktywniają się enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze ukryte w ziarnie na łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Z węglowodanów złożonych powstają cukry proste, z białek – aminokwasy, zwiększa się ilość witamin. Budzące się do życia ziarno zaczyna wytwarzać nowe substancje odżywcze, w tym bogactwo przeciwutleniaczy, poprawia się przyswajalność żelaza. Dzięki zastosowaniu naturalnych, wartościowych składników klopsy i burgery są obok wartościowego białka, źródłem błonnika, żelaza, magnezu, potasu i wit B1.
Dobra dla wszystkich
Badania wskazują jednoznacznie, że 57,8% Polaków planuje zmniejszenie spożycia mięsa. Część z nich podejmuje taką decyzję ze względów moralnych, inni w trosce o dobro planety, a jeszcze inni z myślą o własnym zdrowiu. Roślinne klopsy i burgery od Dobrej Kalorii mają szansę trafić zarówno w gusta wegan i wegetarian jak i osób, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Nowości będą dostępne w sprzedaży od 22 marca w sklepach Lidl Polska, a niebawem trafią także do kolejnych sieci handlowych. Świeże informacje z pierwszej ręki o dostępności, czekają na fanów na profilu Facebookowym marki: //www.facebook.com/dobrakaloria/.
Kontakt dla prasy
Malwina Mołoń
+ 48 691 474 487